Online sanat pazarının yükselişi

Zamandan ve mekândan bağımsız olarak işleyen online sanat platformları, tüm dünyada gittikçe yükselen bir trend. Dünya genelinde sanat pazarının toplam hacmi son 3 yıldır daralırken, online sanat satışları 2015'te yüzde 24 artmış görünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Dünyada online sanat kesinlikle yükselen bir pazar. Dünya genelinde sanat pazarının toplam hacmi son 3 yıldır daralırken, online sanat satışları 2015 yılında yüzde 24 artmış görünüyor. Online satışların iyi tarafı fiyatların şeff af olması, dolayısıyla hem sanatçı hem koleksiyoner açısından demokratik bir ortam yaratıyor. Ayrıca ekonomik veriler rahatlıkla izlenebiliyor. Sadece online sanat misyonu ile kurulan birçok web sitesi varken, son yıllarda geleneksel galeriler ve müzayede evlerinin de online sanat satışına yöneldikleri görülüyor. Bunların büyük kısmı hâlihazırda kurulu olan online platformlarla işbirliği yapma yoluna gidiyor. Türkiye’den bu konuda iyi örneklerden biri olan Art50.net markasının kurucusu Güliz Özbek Collini ile sohbetimizin konusunu bu oluşturuyor. Türkiye’de bırakın online sanatı, sanatın her dalıyla uğraşmak âdeta büyük bir macera... Online sanat piyasasında Türkiye’deki durumu ve trendleri sorduğumda Güliz Özbek şöyle diyor: “Türkiye’de online sanata olan ilgi artmaya başladı, ancak dünyadaki gelişimi yakalamak için henüz çok erken. Özellikle de tüm piyasalarda durgunluk olduğu bir zamanda, hem fiziksel olarak hem bütçe anlamında daha ulaşılabilir eserler sunan online platformların bir avantaj yakalayacağını düşünüyorum, dolayısıyla Art50.net olarak geleceğe olumlu bakıyoruz. Açıldığımızdan beri ulaştığımız sanatsever sayısı gittikçe artıyor, her yaş grubundan ve Türkiye’nin farklı illerinden de talep gelmeye başlaması ve gerek sanatçılar gerek sanatseverler tarafından bilinir hâle gelmemiz bizi sevindiren faktörler.”

“Yaşam alanlarınıza sanat katın”

Biraz da Art.50.net’in kurulma macerasından bahsedelim. Site, “Yaşam alanlarınıza sanat katın” mottosuyla çıktığı yolda, dijital platformuna ek olarak kurduğu kurumsal ortaklıkları aracılığıyla, galeri dışı farklı yaşam alanlarında sanatseverlerle sanatçıları bir araya getiriyor. Yaşam alanlarına sanat katmak bence çok iyi fikir... İlla çok pahalı tablolar, eserler almanız gerekmiyor. Ama yaşamınıza küçük sanat dokunuşları katmak, hem kendi yaşamlarımız, hem de sanata-sanatçıya destek açısından önemli diye düşünüyorum. Güliz Özbek Collini kuruluş amaçlarını şöyle anlatıyor: “2014 yılında çağdaş sanat dünyasına farklı bir bakışla giriş yapan Art5. net; sanatçı, koleksiyoner ve tüm sanatseverleri aynı çatı altında buluşturan online çağdaş sanat platformu. Özellikle bağımsız ve yükselen sanatçıları desteklemeyi hedefl eyen Art50.net, dijital ortamda sunduğu eserleri kendi uzman ekibinin yanı sıra küratör, akademisyen ve koleksiyonerler danışmanları ile birlikte titizlikle seçiyor. Portfolyosunu sürekli büyüten Art50.net’in platformunda şu anda 50’ye yakın sanatçıdan, resim, heykel, fotoğraf, seramik, çizim, tekstil, neon, yerleştirme türünde 700’e yakın eser bulunmakta. Fiyatlar 250 TL ile 15 bin TL arasında değişiyor.”

Online sanat demokratikleştiriyor

Zamandan ve mekândan bağımsız olarak işliyor online sanat platformları... Art50.net ve benzeri siteler Türkiye için bence çok önemli, çünkü, bizim gibi çok gelişmemiş bir sanat pazarında mevcut olan yapıya alternatif bir model oluşturuyor. Güliz Özbek Collini bu konuyu şöyle anlatıyor: “Sitemiz yükselen sanatçıların ‘aff ordable-ulaşılabilir’ eserlerine dünya çapında bir tanıtım platformu sağlarken oluşmasını hedefl ediğimiz yeni ve genç koleksiyonerler tarafından keşfedilip desteklenebileceği bir ortam da sunuyor. Art50.net’in amaçlarından biri de herkesin koleksiyoner olabileceğini ve sanatı desteklemek için milyoner olmak gerekmediğini sanatseverlere göstermek ve daha çok insanın hayatına sanat katmak. Biz sanatın insan hayatına mutluluk getirdiğini biliyoruz ve bunun için de daha fazla insanın yaşamına sanatın girmesi gerektiğini savunuyoruz.”