Uras sanatının 'Kaynak'ına bakış

Sanatçının yerleştirmesi “Kaynak” ve son dönem üretimini belgeleyen monografisi sanatseverlere sunuldu. Eserler, Galerist öncülüğünde, Kale Grubu desteğiyle hayata geçirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışmalarını New York ve İstanbul’da sürdüren Elif Uras’ın mekâna özgü yerleştirmesi “Kaynak”, sanatçının monografisiyle eşzamanlı olarak sanatseverlere sunuldu. Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek tasarladığı “Kaynak” Galata Rum Okulu’nun yanındaki binada İstanbullularla buluşurken, “Elif Uras” monografisi de sanatseverler okurlar için yayınlandı. Galerist öncülüğünde, Kale Grubu desteğiyle hayata geçirilen yerleştirme ile kapsamlı monografi, Uras’ı sanatseverlere daha yakından tanıtıyor.

Gelenekten yola çıkarak...

Seramik malzemeyle 10 yılı aşkın bir süredir uğraşan Elif Uras’ın “Kaynak” ını 30 Aralık akşamına kadar görmek mümkün. Sanatçı “Kaynak” adlı yerleştirmesine dair şunları söylüyor: “Mozaik çinilerden oluşan bir duvar, çeşme işlevi gören seramik tanrıça heykeli ve yine aynı malzemeden üretilmiş çerçevelere yerleştirdiğim desenlerden meydana gelen ‘Kaynak’ı, seramikle olan mekânsal denemelerin bir uzantısı olarak görüyorum. Örneğin yaklaşık 2 bin 500 mozaik parçayı bir araya getiren paneli, Çinili Köşk’ün dış cephesinden yola çıkıyor. İznik seramik geleneği, modern resim, antik Çin ve Yunan heykelleri gibi farklı kültürel referans ve ‘kaynak’lardan besleniyorum. Aynı zamanda onları harmanlıyor, bunu yaparken yeni bir dil araştırıyorum. ‘Kaynak’ ismi, yakından incelediğim diğer sanatsal üretimlere işaret ederken, yeni işlerimde seramikle ilişkilenen su ve ışık gibi doğal kaynakları da akla getiriyor.”

Zeynep Bodur Okyay: “Farklı bir deneyim alanı”

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ise şu yorumu yapıyor: “Kale Grubu olarak, bu topraklarda yetişmiş, yurtdışında da başarılı çalışmalara imza atmış çağdaş sanatçımız Elif Uras’ı özgün bir proje ile desteklemenin heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sanatçının hayal gücüne tanıklık etme fırsatı sunan sıradışı seramik eserleri, hepimiz için farklı bir deneyim alanı oluşturuyor. Eşzamanlı olarak, değerli yazarların katkılarıyla Uras’ın sanatsal kariyerine ışık tutan ilk monografisinin, hem Türkiye’de hem de yurtdışında sanatseverlerle buluşturulmasına aracılık etmeyi çok önemsiyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın geleneksel izlerini günümüze taşıyan sanatçımızın, bu kitapla tüm dünyaya kalıcı bir eser bıraktığına inanıyorum.”

Elif Uras'a dair "çok şey"

Kale Grubu’nun 2018 yılı için tasarladığı “seramik sanatını destekleme projesi” kapsamında Elif Uras’ın ilk monografisi de hayata geçirildi. Editörlüğünü L. İpek Ulusoy Akgül’ün üstlendiği, önemli yazarların makalelerini ve Elif Uras’la bir söyleşiyi içeren kitapta, sanatçının pratiğinin feminist temelleri, seramiklerinde geleneksel tekniklerin kullanımı, özgün desen ve resimleriyle seramikleri arasındaki ilişki değerlendiriliyor. Galerist Yayınevi’nin Türkçe ve İngilizce yayınladığı kitabın dünyanın farklı noktalarına ulaştırılması planlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir