Metal ihracatı 6.3 milyar dolara ulaştı

Demir ve demir dışı metaller ihracatı 6,3 milyar dolara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin demir ve demir dışı metaller ihracatı 6 milyar 300 milyon dolara ulaştı. 

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) açıklamasına göre, Türkiye, Kasım ayında 656,5 milyon dolarlık demir ve demir dışı metaller ihracatı gerçekleştirdi ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artış elde edildi. Bu artış Ocak-Kasım döneminde yüzde 5,8, son 12 ay itibariyle de yüzde 5,3 olarak hesaplandı. Sektörün ihracatı, yılın Ocak-Kasım dönemini kapsayan 11 ayında 6 milyar 300 milyon dolara, son 12 aylık ihracat da 6 milyar 692,1 milyon dolara çıktı. 

Açıklamaya göre, son yıllarda yaşadığı ekonomik kriz dolayısıyla "zor pazar" haline gelen Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta yüksek oranlı artış sektörü sevindirdi. Avrupa Birliği ülkeleri 320,4 milyon dolarla Kasım ayında sektör ihracatının en fazla yapıldığı bölge oldu. Bu ülkelere yönelik ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1'lik artış gösterdi. 

Sektörün ikinci büyük pazarı olan diğer Avrupa ülkelerine ihracat da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 artarak aylık bazda 116,7 milyon dolara ulaştı. 

Mutfak eşyası ihracatı sevindirdi 

Bu dönemde mutfak eşyası ihracatındaki artış dikkati çekti. Demir çelik mutfak eşyası ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4, alüminyum mutfak eşyası ihracatı da yüzde 29,9 artış gösterdi. Türkiye, bu artışlar sonucu metal mutfak eşyası ihracatından 11 ayda toplam 342,4 milyon dolar döviz girdisi sağladı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye'nin ihracatta kaliteyi artırması, birim fiyatlarını yükseltmesi gerektiğini vurguladı. 

Öztiryaki, son yıllarda yapılan Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı yarışmalarına dikkati çekerek, "Üreticilerimiz de ihracatçılarımız da Ar-Ge ve inovasyona inandı. Üniversitelerle ve tasarımcılarla çok iyi bir bağ kurduk. Demir ve demir dışı metallerden elde edilen ürün ihracatının, önümüzdeki dönemde daha büyük artışlar göstereceğine inanıyorum" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir