'Arabistan-İran gerginliğinin petrole etkisi kısa sürer'

Capital Economics Emtia Uzmanı Pugh, Riyad ve Tahran hükümetleri arasındaki çatışmanın, uzun dönemde petrol fiyatları üzerinde olumsuz bir durum oluşturmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol rezervleri bakımından dünyanın en zengin bölgesi olan Ortadoğu'nun önemli iki ülkesi Suudi Arabistan ve İran arasındaki diplomatik krizin, petrol fiyatlarına etkisinin uzun sürmeyeceği belirtiliyor.

Uzmanlar, iki ülke arasında cumartesi başlayan gerginliğin pazartesi günü ham petrol fiyatlarında yüzde 2'lik yükselişe neden olduğunu, ancak bu durumun çok uzun sürmeyeceğini ifade ediyor.

Londra'da bulunan bağımsız araştırma ve danışmanlık kurumu Capital Economics Emtia Uzmanı Thomas Pugh, AA muhabirine, bölgedeki iki önemli gücün doğrudan çatışma olasılığının çok düşük olduğunu söyledi. Pugh, "Riyad ve Tahran hükümetleri, doğrudan çatışma yerine, bölgede Libya ve Suriye gibi önemli petrol üreticisi olmayan üçüncü ülkeler üzerinden mezhep çatışmaları yapıyor. Söz konusu çatışmalar, uzun dönemde fiyatlar üzerinde olumsuz bir durum oluşturmaz" dedi.

"Ortadoğu eskisi kadar etkilemiyor"

Capital Economics'in Emtia Araştırmaları ve Küresel Ekonomi Başkanı Julian Jessop da "Küresel piyasadaki arz fazlası ve yüksek petrol üretimi nedeniyle, Ortadoğu'da ortaya çıkan jeopolitik riskler, petrol arz güvenliğini ve ham petrol fiyatlarını eskisi kadar etkilemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Jessop, iki ülke arasındaki gerginlikten sonra Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde kesintiye gitmesinin artık daha zor olduğunu ve fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskının devam etmesinin beklendiğini söyledi.