'Uzun süreli ek sıkılaştırma' ne kadar etkili olur?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Lirası'nda devam eden değer kaybı, Merkez Bankası'nın yeni bir adım daha atmasına yol açtı. Merkez Bankası, ikinci bir açıklamaya kadar, ek parasal sıkılaştırmaya her gün devam edecek ve ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerde de döviz satım ihalesi açacak.

İşte uzmanların MB'nin bu kararıyla ilgili değerlendirmeleri...

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç:
Kararı olumlu buluyoruz

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırmaya ilişkin kararı konusunda, "TCMB'nin bu kararını olumlu buluyoruz çünkü TL'de geldiğimiz noktada istisnai günlerin artırılmasını ya da daha fazla faiz artışını kaçınılmaz buluyorduk" değerlendirmesini yaptı.

Altınsaç, TCMB'den gelecek ikinci bir açıklamaya kadar her günün istisnai gün olacağını, hem piyasa yapıcılar için hem de diğer bankalar için TCMB'den borçlanma faizinin yüzde 7,75 seviyesinden gerçekleşeceğini ve şu an yüzde 6,61 seviyesinde olan fonlama maliyetinin otomatikten yükseleceğini kaydetti.

Altınsaç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ek olarak geçen ay uygulamaya konan istisnai günlerde döviz satım ihalesi yapılmazken bu karardan vazgeçilmiş gözüküyor. Buradan istisnai gün uygulamasının da uzun sürme ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Geldiğimiz noktada TCMB bu hareketiyle tam anlamıyla faiz artırmış oluyor. Bu hareketin bildiğimiz klasik para politikası uygulamasından (yani tek bir politika faizi ve onun artışından) farkı, karar değişikliği için PPK toplantılarının beklenmeyecek olması ve esnekliğin (bir anlamda da belirsizliğin) daha da artmış olması. TL üzerinde görece olumlu olmasını bekliyoruz. Tekrar hatırlatmakta fayda var, temel görüşümüz global anlamda gelişmekte olan piyasalar aleyhine bir dönemin başladığı yönünde. Dolayısıyla bu trend değişikliğini MB politikaları ile değiştirmek çok da mümkün gözükmüyor. Yan etkiler ya da baskının büyüklüğünün bir miktar azaltılmasını bekliyoruz."


Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı:
'Kısa süreli sıkılaştırma' yerini 'daha uzun süreli sıkılaştırma'ya bıraktı

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ek parasal sıkılaştırma kararına ilişkin,  "Bir günlük 'kısa süreli ek parasal sıkılaştırma' uygulamaları yerini, 'daha uzun süreli sıkılaştırma' uygulamalarına bıraktı" dedi.

Tokalı, TCMB'nin ek parasal sıkılaştırma kararına ilişkin yaptığı açıklamada, TCMB'nin 20 Ağustos'ta gerçekleştirdiği PPK toplantısında ortaya koyduğu para politikasındaki "temkinli duruşun daha güçlendirilmesi" stratejisine uygun olarak, ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırmanın her gün uygulanmaya devam edeceğini açıklamasında kastedilenin "global finansal oynaklığın azalması" olduğunu düşündüklerini kaydetti.  

Böylece, bir günlük "kısa süreli ek parasal sıkılaştırma" uygulamalarının yerini, "daha uzun süreli sıkılaştırma" uygulamalarına bıraktığını ifade eden Tokalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Para politikasındaki sıkılaştırma eğiliminin güçlendirilmesi yaklaşımının benimsendiğini söyleyebiliyoruz. Ek olarak, temmuz toplantısında açıklanan 'istisnai günlerde döviz satışının yapılmaması' uygulamasının kaldırılarak, ek sıkılaştırma günlerinde en az 100 milyon dolar tutarında döviz satış ihalesi açacağını duyurdu. Burada da, kurda artan oynaklık karşısında, 'rezerv güçlendirme' politikasını biraz daha arka plana attığını söylemek mümkün. Merkez Bankası'nın 17 Eylül'deki PPK toplantısına kadar söz konusu likidite önlemlerinin kur volatilitesini yavaşlatmada başarılı olup olmayacağına bakacağını düşünüyoruz. Bu önlemlerin yeterli gelmemesi durumunda, döviz karşılık ve ROK katsayılarıyla ilgili düzenlemeler de gündeme gelebilir."

Tokalı, eylül toplantısına kadar enflasyon görünümü ve beklentileri, kur volatilitesi ve kredi genişlemesi başta olmak üzere para politikasını şekillendiren unsurlarda iyileşme hareketlerinin gözlenmemesi durumunda, politika faiz oranındaki artışın da gündeme gelebileceğini kaydetti.  


HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu:
Borç verme faizinde yeni artırımlar gelebilir

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu, Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırmaya ilişkin kararını "Bu haliyle bakıldığında önümüzdeki dönemde gecelik borç verme faizinde yeni artırımların gelebileceği kanaatindeyiz" şeklinde yorumladı.

Çakıroğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, açıklanan kararın kısa vadede TL üzerinde olumlu olabileceğini düşünmekle birlikte, orta vadede (Fed kaynaklı global likidite kaygılarını da göz önünde bulundurulduğunda), gecelik borç verme faizindeki mevcut seviyelerin kur üzerindeki baskıları bertaraf etmek için yeterli olmayabileceğini düşündüklerini söyledi.  

Çakıroğlu, bu haliyle bakıldığında gelecek dönemde gecelik borç verme faizinde yeni artırımların gelebileceği kanaatinde olduklarını ifade etti.

TCMB'nin düzenli olarak istisnai günler uygulayacağını açıklaması, yüzde 4,50 seviyesinde bulunan haftalık repo faizinin politika faizi olmaktan çıkması anlamına geldiğine dikkati çeken Çakıroğlu, şu yorumda bulundu:

"Sistemin ağırlıklı fonlama maliyetinin TCMB'nin gecelik borç verme faizine (yüzde 7,75'e) yakınsaması anlamına geliyor. Aylık repo ihalelerinin devam edeceğini varsaydığımızda bankacılık sisteminin ortalama fonlama maliyetinin yüzde 7,75 seviyelerini dahi aşabilecegini hatırlatıyoruz"