ABD verisi ve "acil durum" planı iyimserliği azalttı

ABD'de gerileyen perakende satışlar ve Trump'ın ulusal acil durum ilan etme ihtimali küresel piyasalarda risk iştahını zayıflattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, ABD'de zayıf perakende satışlar verisinin dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne ilişkin yeni şüpheler uyandırarak ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik iyimserliği baskılamasıyla geriledi.

Beyaz Saray'ın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvara gerekli finansmanı sağlayabilmek için ulusal çapta acil durum ilan edeceğini söylemesi de piyasaların düşüş kaydetmesine neden oldu.

Trump yönetiminin üst düzey iki müzakerecisi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bugün Pekin'de yapılacak görüşme öncesinde piyasalarda bekle ve gör havası hakim.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow dün, anlaşma için 1 Mart son tarihini uzatma kararının alınmadığını söyledi. ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisi 1 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselecek.

Dolar endeksi 97 seviyesinde

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8 geriledi. Endeks ABD-Çin ticaret gerilimlerinin azalacağı beklentileri gibi etmenlerle hafta ortasında dört ayın zirvesini görmüştü. Çin'de Shangai Composite endeksi yüzde 0.6, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.2 geriledi.

ABD'de perakende satışlar Aralık'ta yüzde 1.2 gerileyerek, Eylül 2009'dan bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Dolar, ABD'de zayıf gelen perakende satış verisinin Fed'in bu yıl faiz artırmayacağı beklentilerini güçlendirmesiyle yen karşısında hafif gerilerken, piyasa ABD ve Çin ticaret görüşmelerinde yaşanacak gelişmeleri bekliyor.

Dolar yen karşısında dün yüzde 0.5 geriledikten sonra bugün yüzde 0.2 düşüşle 110.26 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.12 geriledikten sonra bugün artışla 97.07 seviyesine bulunuyor.

Petrol 2019'un zirvesini gördü

Brent ham petrol fiyatları OPEC öncülüğünde üretim kesintileri ve Suudi Arabistan'ın denizdeki en büyük petrol sahasının kısmi olarak kapatılmasıyla 65 doların üzerine çıkarak 2019'un zirve seviyesini gördü.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı bu yıl ilk kez 65 doların üzerine çıkarak 65.10 dolara kadar yükseldikten sonra 64.89 dolar seviyesinde bulunuyor. Brent 3 ayın zirvesine yakın seyrediyor ve haftalık yüzde 4.5 kazanım kaydetmeye hazırlanıyor.

Altın ise ekonomik yavaşlama endişelerinin güven liman fiyatlarını desteklemesi ve güçlü doların kazanımları sınırlamasıyla dar aralıkta işlem görüyor. Spot altının ons fiyatı 1,312.56 dolar ile yatay seyrediyor.