ABD'li ekonomistler, Fed'den faiz artışı beklemiyor

Amerikalı ekonomistler, Fed'in eylül toplantısında piyasaları şaşırtmamak için faiz artırmayacağını düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda gözler, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu akşam açıklanacak eylül ayı toplantı kararlarına çevrilirken, Amerikalı ekonomistler, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) faiz artışı beklemiyor.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet yaptığı açıklamada, Fed'in, ekonominin izin vermesine karşın piyasalara sürpriz yapmamak için faiz artırmayacağı öngörüsünde bulundu.

BoJ parasal çerçevede değişikliğe gittiBoJ parasal çerçevede değişikliğe gitti

FOMC'nin eylül toplantısının canlı geçeceğini, ancak sonuçta faiz artırmamanın tercih edileceğini belirten Sweet, piyasanın faiz beklentisinin çok düşük olduğunu, Fed'in ise piyasaları en azından bu noktada şaşırtmak istemediğini ifade etti.

"Şahin üyeler, faiz artışı için kaşınıyor" diyen Sweet, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'in muhalif tarafta yer alacağı öngörüsünde bulundu.

"FOMC bildirisi, bir önceki toplantıya kıyasla daha şahin gelebilir"

Ryan Sweet, faizlerin sabit tutulmasına yönelik muhalefetin artmasının FOMC karar metnine de yansıyacağını düşündüğünü ifade ederek, "FOMC bildirisi, bir önceki toplantıya kıyasla daha şahin gelebilir." dedi.

Fed, kapıyı 'aralık' mı bırakacak?Fed, kapıyı 'aralık' mı bırakacak?

Fed'in, faiz artışına yakında gidilebileceği ipucunu vermek için ekonomik görünüme yönelik risk değerlendirmesini olumlu tonda değiştirebileceğini belirten Sweet, Fed yetkililerinin faiz artış hızına yönelik beklentilerini özetleyen noktasal grafiğin ilk kez 2019 yılını içereceği için büyük dikkat çekeceğini, bu yıla ilişkin faiz oranı beklentilerinin ortalamada yüzde 0,50-0,75 aralığında olacağını bildirdi.

Sweet, diğer ekonomik projeksiyonlarda ciddi bir revizyon beklemediği dile getirirken, "Fed, sabırlı davranma imkanı olduğu için beklemede kalacak. Ancak bu yıl bir faiz artışının kuvvetle muhtemel olduğunun sinyalini de verecek." ifadesini kullandı.

"Bir sonraki faiz artışının yakın olduğu sinyali verilecek"

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan da Fed'in en kıdemli 3 yetkilisi Yellen, Fischer ve Dudley'nin ağustosun son haftasında yaptıkları "koordineli" açıklamalarla eylülde faiz artışına zemin hazırlığı yaptıklarını söyledi. Buna karşın ağustosa ait ISM endekslerinin zayıf gelmesinin zemini bozduğunu belirten O'Sullivan, "Fed'in, eylül toplantısında temmuzda verdiği 'beklemedeyiz' mesajını yenilemesini bekliyorum." dedi.

O'Sullivan, birkaç FOMC üyesinin faizleri artırmaya bir süredir hazır olduğunu vurgulayarak, muhalif oyların artmaması için FOMC bildirisi ve basın toplantısında, bir sonraki faiz artışının yakın olduğu sinyalinin verileceği öngörüsünü dile getirdi.

Piyasaların eylülde faiz artış beklentisinin yüzde 15'in altında seyrettiğine işaret eden O'Sullivan, "Sıkılaştırma muhtemel olsa da Fed'in, piyasaların faiz fiyatlaması en az yüzde 50'ye yükselmeden harekete geçeceğini düşünmüyorum." dedi.

"Fischer muhalif tarafta yer alabilir"

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Jacob Kirkegaard ise Fed'in yavaş büyüyen ABD ekonomisinin yanı sıra küresel riskler nedeniyle faiz artırmasını beklemediğini kaydetti.

Fed'in 2016'da, geçen yıl yaptığı gibi aralık ayında bir kez faiz artıracağını düşündüğünü ifade eden Kirkegaard, ekonominin görünümü açısından eylül ya da aralık ayının önemli bir fark yaratmayacağını, buna karşın başta Fed Başkanı Janet Yellen ve Guvernör Lael Brainard olmak üzere bazı yetkililerin faiz artırmadan daha fazla veri görmek isteyeceğini, buna muhalefet edecek üyeler olmasını beklediğini söyledi.

Kirkegaard, giderek artan muhalefetin aralıkta faiz artırım ihtimalini güçlendireceğini vurgularken, şunları kaydetti:

"Bence bu toplantıya ilişkin en önemli soru, Fed'in Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın muhalifler arasında yer alıp almayacağı... Fischer, bir süredir geleneksel anlamda şahin bir duruş sergiliyor ve eğer bu toplantıda şahin muhaliflere katılmayı seçerse, bu Fed'de giderek büyüyen çatlağın en açık göstergesi olur."

Bu arada, S&P'nin ABD ekonomistleri Beth Ann Bovino ve Satyam Panday da yayınladıkları bilgi notunda, "Son 2 haftada açıklanan veriler ve yılın ilk yarısında yaşanan hayal kırıklığı, Fed'in faizleri 25 baz puan daha artırmadan önce aralık ayına kadar bekleme ihtimalini yükseltti." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir