Akbank Direkt 2 yılda 150 şubenin karına ulaştı

Akbank Direkt'ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuz, banka olarak kullandırdıkları ihtiyaç kredilerinin yüzde 7'sinin internet sitesi üzerinden kullanıldığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akbank Direkt'ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, Akbank Direkt Mobil üzerinden karlılıklarını artırdıklarını belirterek, "Akbank Direkt üzerinden yarattığımız kar 2 senede 150 şubenin karına ulaştı" dedi. 

Dijital bankacılık dünyasındaki gelişmeler, yenilikler ve Akbank Direkt'in bu konularda sunduğu ürün, hizmet ve çözümlere yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Oğuz, Türkiye'deki internet kullanıcı sayısının 30 milyonu geçtiğini, Türkiye'nin bu rakam ile Avrupa'da altıncı olduğunu kaydetti. 

Türkiye'de internet kullanan kişilerin yüzde 92'sinin sosyal medya kullandığını, bu oranın dünyada ise yüzde 40 olduğu bilgisini veren Oğuz, her 100 internet kullanıcısının 70'inin internette alışveriş yapmasının hedeflendiğini aktardı. 

Oğuz, bu ay itibariyle mobil bankacılık müşteri sayılarının internet bankacılığı müşteri sayılarını geçtiğini vurgulayarak, Türkiye'de dijital bankacılığı kullanan müşteri sayısının 13 milyon, bunun 6 milyonunun ise mobil bankacılığı kullananlar olduğunu dile getirdi. 

Mobil bankacılığı kullanan müşterilerin yarısının interneti kullandığını bildiren Oğuz, mobil bankacılığın Türkiye'de neredeyse son 2 yılda yüzde 400, Akbank'ta ise yüzde 600 büyüdüğünü ifade etti. Oğuz, mobil bankacılığı kullananların yüzde 44'ünün ilk defa internet kullandığını da bildirdi. 

Mobil bankacılığın her yerde büyüdüğünü ama bu konuda Türkiye'nin Batı Avrupa'nın 2 katı büyüdüğüne işaret eden Oğuz, "Bu sene sonunda muhtemelen mobil bankacılıkta Avrupa'dan ileride olacağız" dedi. 

Oğuz, bankacılık işlemlerinin yüzde 91'inin artık şube dışı kanallarda yapıldığına dikkati çekti. 

Direkt bankacılık kanallarından yapılan fatura ödeme işlemleri son 1 senede yüzde 77 arttı

Oğuz, fatura ödemede geçen seneye oranla büyüme sağladıklarını belirterek, "Artık müşterilerimiz faturalarını mobil kanal üzerinden ödüyor. Direkt bankacılık kanallarımızdan yapılan fatura ödeme işlemleri son 1 senede yüzde 77 arttı, bu kanallardan yapılan para transferi işlemleri ise yüzde 32" bilgilerini paylaştı. 

Son bir yılda Türkiye'de 3G abone sayısının yüzde 18 artışla 58 milyonu geçtiğine işaret eden Oğuz, şöyle devam etti: 

 "Türkiye'de akıllı telefon kullanımındaki hızlı artışa bağlı olarak, bugün direkt bankacılıkla tanışan müşterilerimizin yarısı mobil uygulamamızı kullanarak direkt bankacılık dünyasına adım atıyor. Son 1 yılda mobilden yapılan işlemler 3 kattan fazla arttı. Bu yıl içinde müşterilerimizin hizmetine sunduğumuz Akbank Direkt Serbest Hesap'ta şu an varolan hesapların yüzde 65'i Akbank Direkt üzerinden açılırken, sadece yüzde 35'i şubeden açıldı. 

Akbank Direkt Mobil'den bir ayda bir müşteri ortalama 76 adet işlem yapıyor, Akbank Direkt İnternet için bu rakam 32'yi buldu. Akbank Direkt Mobil kullanan müşterilerimiz daha fazla işlem yapıyorlar, daha gençler ve bankamızla daha derin bir ilişki kuruyorlar. Bir müşterimiz Akbank Direkt Mobil'e ayda 15-20 defa girerken internet bankacılığına ayda 6-7 defa giriyor. Biz de bu nedenle daha fazla müşterimizin Akbank Direkt Mobil'i kullanmasını istiyoruz ve bu nedenle de müşterilerimize kullanıcı deneyimi yüksek, saniyeler içerisinde bankacılık işlemlerini yapabilecekleri bir hizmet sunmak için çalışıyoruz.  

Dijital bankacılıkla tanışan müşterilerimizin yüzde 50'si mobil uygulamamızı kullanarak Akbank'ın direkt bankacılığını kullanmaya başlıyor ve sonrasında sadece mobil uygulamamızı kullanarak devam ediyorlar. Mobil bankacılık alanındaki yenilikçi çalışmaları, alanında en iyi uzmanlardan oluşan bir ekip ile aralıksız sürdürüyoruz. Toplam 60 kişiden oluşan teknik ekiplerimiz, 45 terabayt kapasiteli 90 adet gelişmiş bilgisayarla günlük ortalama 9-10 saat çalışıyor." 

Akbank Direkt, Harvard Business School'da vaka çalışması olarak okutulacak 

Orkun Oğuz, Akbank olarak giyilebilir teknolojiye yatırım yaptıklarını ve bankacılık işlemlerini akıllı saatlere taşıdıklarını hatırlatarak, "Android Watchphone için bir uygulama geliştirmiştik. Benzer şekilde, Akbank Direkt Apple Watch uygulamasını da Apple Watch'un piyasaya sürülmesinden önce hazırlayıp App Store'a yükledik" dedi. 

Müşterilerinin Apple Watch'larını satın aldıkları anda Akbank Direkt uygulamasını saatlerine indirip hemen kullanmaya başlayabileceğini aktaran Oğuz, görüntülü görüşmenin dijital bankacılık kanallarında çok ilgi görmesinin görüntülü görüşmeyi fiziksel noktalara taşıma fikrini doğurduğunu ve temel bankacılık hizmetlerini, Akbank Görüntülü Bankacılık Noktaları'nda yüz yüze gerçekleştirebilme imkanını sunduğunu dile getirdi. 

Oğuz, Akbank Görüntülü Bankacılık Noktası'nın açıldığı günden bu yana müşterilerine bireysel kredi kullandırmasının dışında, banka ve kredi kartı, artı para, fatura talimatı ve hesap açma gibi ürün satışına yönelik işlemler gerçekleştirdiğini bildirerek, "Akbank Direkt Mobil üzerinden karlılığımızı artırıyoruz; Akbank Direkt üzerinden yarattığımız kar 2 senede 150 şubenin karına ulaştı" şeklinde konuştu. 

Oğuz, Akbank olarak kullandırdıkları ihtiyaç kredilerinin yüzde 7'sinin akbank.com üzerinden kullanıldığını dile getirdi. 

Bu arada Akbank Direkt'e 2014 yılında GSMA tarafından layık görülen "En İyi Akıllı Telefon Uygulaması" ödülünün Harvard Business School'un da ilgisini çektiğini dile getiren Oğuz, Akbank Direkt'in Harvard Business School'da vaka çalışması olarak okutulmasına karar verildiğini kaydetti. Oğuz, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: 

"Çalışma kapsamında Türkiye'nin en büyük ve en prestijli bankalarından biri olan Akbank'ın gelişiminden kısaca bahsedildikten sonra, dijital dönüşüm ekseninde finans ve bankacılık sektörü Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Suzan Sabancı Dinçer ve Genel Müdürümüz Hakan Binbaşgil'in görüşleri ile değerlendiriliyor, diğer iş birimi genel müdür yardımcılarınca Akbank'ın nasıl değiştiği ve gelecek dönem ile ilgili görüşlerine yer veriliyor. 

Çalışmanın özünde ise hangi stratejik kararlar ışığında Direkt Bankacılık'ın geliştiği, servis ve ürünleri, Türkiye'deki regülasyonların gelişimi yönlendirmesi ve karlılığa etkisine dikkat çekiliyor. En son bölümde ise bundan sonraki sürecin Akbank Direkt için nasıl gelişebileceği kısaca değerlendiriliyor ve alınması gereken stratejik karar tartışmaya açık bırakılıyor. Harvard Business School öğrencilerine örnek vaka olarak okutulacak olan 'Akbank: Dijital Bankacılık Alternatifleri' çalışması ile Akbank Direkt'in sıra dışı gelişimi sektöre de örnek olacak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir