Alternatifbank, 'Bonus'la kredi kartı pazarına giriyor

ABank, 2011 yılındaki ivmesini 2012 yılında da sürdürmeyi planlıyor. Bu yıl kredi kartı pazarına girmeyi hedefleyen banka, bu kapsamda Garanti Bankası ile yaptığı anlaşma çerçevesinde 'ABank Bonus' kartını mayıs ayında çıkartacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
 
İSTANBUL - Alternatifbank (ABank), mayıs ayında 'ABank Bonus'u müşterilerine sunmaya başlıyor. Garanti Bankası'nın 'Bonus'u ile anlaştıklarını ve şu anda test aşamasında olduklarını, bu ay sonu itibariyle müşterilerine kredi kartlarını sunmaya başlayacaklarını söyleyen Alternatifbank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, "Hali hazırda 30 bine yakın bireysel müşterimiz bulunuyor.

Öncelikle onlara vereceğiz, bu arada yeni talepleri de karşılayacağız. Yıl sonu itibariyle 20 bin kartı yakalamış oluruz. Biz gerçek kullanıcıya kart vermeyi planlıyoruz. İlk aşamada Bonus'un kendi kampanyalarıyla başlayacağız, daha sonra kendimiz de kampanyalar yapacağız. Mayıs ayı içerisinde lansmanını yaparız" dedi.
 
2011 yılının banka açısından çok özel bir yıl olduğunu ifade eden Aydoğan şöyle devam etti: "Çünkü 2011 yılında banka olarak yeniden yapılandık. Bankanın hemen hemen her bir birimini ve alt yapımızı değiştirdik. Ağırlıklı olarak KOBİ, işletme bankacılığı ve bireysel bankacılığa yöneldik. 2011 yılı başındaki hedeflerimizi gerçekleştirdik. Aktif bazda sektörün iki katından fazla büyüdük."
 
2012 yılında 4.5 milyar TL nakit kredisi verdiklerini ve bu yıl da yüzde 25'lik bir artış ile 5.8 milyar TL kredi vereceklerini tahmin eden Genel Müdür Hamit Aydoğan, DÜNYA'nın sorularını yanıtladı.
 
"Uzun vadeli organik büyüme stratejimiz kapsamında şubeleşme eğilimimizi sürdürüyoruz" diyen Aydoğan, geçen yıl 10 yeni şube açarak, 63 şubeye eriştiklerini, son bir buçuk yıl toplamında ise 13 şube açtıklarını belirtti. Aydoğan, şubeleşme ile ilgili şu bilgileri verdi:

"63 şube ile Türkiye ekonomisinin yüzde 85'ine hitap eder konuma geldik. Önemli ticaret merkezlerinde şubelerimiz var. 012 yılının ilk 8 ayında 3 şube açmayı hedefliyoruz. Yılın devamında piyasa koşullarının da imkan vermesi halinde şubeleşme eğilimimizi güçlendirebileceğiz. Koşulların olumlu seyretmesi halinde yılın tamamında yeni şube sayımızı 10'a kadar artırabiliriz. Türk ekonomisinde önemli pay alan illere gidiyoruz. Adana, Balıkesir, Ankara ve Ege Bölgesi'nde şubeler açacağız."
 
KOBİ eğitiminin süresini kısaltacak
 
Geçtiğimiz dönemde Boğaziçi Üniversitesiyle ortak bir çalışma yaparak KOBİ'lere Anadolu'nun bir çok bölgesinde eğitimler verdiklerini hatırlatan Aydoğan, "Benim Kobim Geleceğin Yıldızı eğitimlerine
katılan KOBİ'ler (1500 kişinin her biri için 16 gün ve 80 saat eğitim ile) bilgilenmek yanında sertifika sahibi de oldular. KOBİ'lerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel butik bankacılık algısıyla KOBİ'lere verdiğimiz hizmetlerde farklılık yaratmaya devam edeceğiz. Bu yıl vereceğimiz eğitimlerin süresini kısaltacağız. 2 gün sürecek eğitimler vereceğiz" diye konuştu.
 
İki aylık süreçte bono ihraç edecek
 

ABank olarak, iki aylık bir süreçte 150 milyon TL'lik bono ihraç edeceklerini söyleyen Hamit Aydoğan, şu bilgileri verdi: "Bankamızın pasif yapısını çeşitlendirerek bu piyasada da yer almak istiyoruz. Bu arada, 235 milyon dolarlık mevcut sendikasyonumuzu da yüzde 100 oranında çevirerek yurtdışı borçlanma piyasasında da yerimizi korumayı amaçlıyoruz.
 
Küresel sermaye piyasalarındaki dalgalanmalar ve Avrupa tarafında yaşanan sorunlar maliyetleri ister istemez etkiledi. Bu bağlamda, Türkiye bankacılık sektörünün borçlanma maliyetleri de kısmen arttı. Bu eğilimde bizim sendikasyon borçlanmamıza da maliyet bazında cüzi bir yansıma olabilir." Bankanın işletme kredisi, IFC, Avrupa yatırım Bankası vs. olmak üzere yurtdışı fonlama olarak toplam 750 milyon dolara yaklaşan bir kaynağı bulunduğunu dile getiren Aydoğan, "Bu kaynağımızı da 2012 yılında güçlendirmeyi hedefliyoruz. 750 milyon doların üzerine 50-100 milyon dolarlık bir borçlanma daha yapabiliriz. Toplam bazda 800- 850 milyon dolar borçlanacağız" dedi.
 
Verimlilik ön plana çıkacak
 
Bankacılık sektöründe 2011 yılında toplam net kârın yüzde 10 kadar gerilediğini, bu süreçte özellikle kamu borçlanma senetlerin (KBS) portföyündeki kârlılığın azalmasının belirleyici olduğunu söyleyen
Aydoğan, "2012 yılındaysa, bankacılık sektöründe pazar payının değil, verimlilik ve kârlılığın ön plana çıkacağını düşünüyorum. Yılın başlarında tüketici kredileri tarafında neredeyse durma noktasına gelindiği görülse de, ticari krediler tarafındaki artış eğilimi bir ölçüde korunuyor. Sektörde maliyetlerin de nispeten yüksek düzeyde kalması krediler bazında spreadlerin gerilemesini engelleyecektir. Bu durumda, bankacılık sektörünün kârlılığının nispeten yüksek seyretmesini bekliyoruz. 2011 yılının ardından, 2012 yılında sektör kârlılığının %10-15'e varan bir oranda artması dahi mümkün olabilecek" dedi.
 
Büyüklerin manevra kabiliyeti az
 
Aydoğan, bundan sonraki süreçte maliyet farklılıklarının azalmasının da gündeme gelmesiyle, bankacılık sektöründe küçük bankalar için daha avantajlı bir konum oluşabileceğini tahmin etti. Aydoğan, "Verimlik ve kaliteli hizmetin ön plana çıkması , ayrıca aynı bölgede çok sayıda şubesi olan bankaların kendi içlerinde rekabet etmesi, küçük bankaların gelecek dönemde daha da avantajlı bir yapıda olmalarına imkan verebilecek. Çok şubeli bankaların yüksek giderlerini kontrol edememesi ve manevra kabiliyetlerinin az olması bu konuda bir dezavantaj yaratıyor. Küçük bankalar bu konuda daha avantajlı konumda bulunuyor" dedi.
 
Sektör yüzde 15, biz yüzde 25 büyürüz
 
Abank'ın 2012 yılında kredilerde yüzde 25’lik bir büyüme hedefi olduğunu kaydeden Aydoğan, "Sektörün genelinde yüzde 15’lerde kalması beklenen büyüme hedefinin bir miktar üzerinde bir büyüme hedeflemekteyiz. Küçük olmanın verdiği bir etki tabii var, biz 5 yıllık planda hızlı büyüme trendi belirledik. Bu plan doğrultusunda ilerleyeceğiz. Son yıllarda ABank’ın güçlü şekilde devam eden büyüme stratejisinin gelecek dönemlerde de sürmesini öngörüyoruz" diye konuştu.
 
Kredi portföyünün yüzde 60’ı KOBİ’lerin
 
ABANK olarak 2012 yılında özellikle KOBİ ve işletme bankacılığı ağırlıklı olmak üzere, tüm kredi ürünlerinde büyümeye devam edeceklerini belirten Aydoğan, konuya yönelik şunları söyledi: "4.5 milyar TL’lik nakit kredi portföyümüzün yüzde 60’ı KOBİ. Bu yıl bu rakamı yüzde 67’ye çıkartırız. Yüzde 70’lerde kalacağız. Ayrıca ticari, kurumsal ve bireysel bankacılığa da yer bırakmak zorundayız. KOBİ bankacılığında olmamız gereken yere yaklaştık. Ayrıca bireysel ve ticari bankacılık segmentlerinde de kalıcı büyüme eğilimimizi koruyacağız."
 
Çok şubeli bir bankanın teknolojisini satın aldı
 
"Bankamızın büyüme eğiliminde 2011’in üzerinde bir performans gösterebileceğini düşünüyoruz" diyen Aydoğan, teknolojik altyapı ve organizaysonel bazda yaptıkları değişimleri tamamladıklarını belirtti. Aydoğan, "Bu gelişmelerle birlikte, daha verimli bir çalışma ortamı oluşturarak hizmet kalitemizi ve büyüme olanaklarımızı destekleyeceğiz. Artan verimlilikle birlikte, karlılık bazında da daha güçlü bir performans göstermeyi bekliyoruz. 2011 yılındaki kar rakamlarımızı belirgin ölçüde yukarıya taşıyacağız" bilgisini verdi. Çok şubeli bir bankanın teknolojisini satın aldıklarını belirten Aydoğan, radikal bir değişiklik yaptıklarını, Ocak 2012 itibariyle yeni teknolojiyi kullanmaya başladıklarını aktardı.
 
Aydoğan, "Teknolojik alt yapımızı ve organizasyon değişimi ile bütün alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Daha verimli, daha karlı ve hizmet kalitemizi daha iyi olacak seviyeye getirdik. 2012 de bizim için iyi bir performans getirecek bir yıl olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir