Altın rezervinde coştuk

Son 4 ayda altın rezervlerini 57.2 ton artıran Türkiye, 2 basamak birden atlayarak dünya altın rezervi listesinde 360 ton ile 14. sıraya yükseldi. Türkiye’nin altın rezervlerindeki artışın devam etmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Yıldız TAŞDELEN ERLİ
 
İSTANBUL - Altın rezervlerindeki artış sürüyor. Türkiye, sadece son 4 ayda altın rezervlerini 57.2 ton artırarak 359.6 tona yükseltti. Yüzde 18.9’luk artışla kasım ayından bu yana 2 basamak birden atlayan Türkiye, ülkelerin altın rezervleri sıralamasında 14. sıraya yerleşti. Merkez Bankası’nın altını zorunlu karşılıklar arasına alması ile başlayan artışın devam etmesi bekleniyor. Ekim 2011’deki Eylem Planı ile TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 10’una kadar olan kısmının altın cinsinden tutulabilmesine imkan sağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma çalışmalarına hız vermeleri sağlarken, altın rezervlerini de önemli miktarda arttırdı. Merkez Bankası, zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmını zaman içinde daha da yükseltti.
 
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 1950’lerden başlayarak uzun bir süre Türkiye’nin altın rezervleri 120 ton civarında seyretti. 2011’in Eylül ayı sonuna kadar 116.1 ton olan altın rezervleri, 2011’in 4. çeyreğinden bu yana her geçen ay yükseliş kaydederek Türkiye’yi ülkeler sıralamasında yukarıya taşıdı. 2011 Eylül sonuna göre Merkez Bankasıínın altın rezervleri yüzde 209.7’lik artışla 359.6 tona yükseldi. Türkiye’nin altın rezervleri sadece son 4 ayda  yüzde 18.9 artış kaydetti. Kasım ayından bu yana 57.2 tonluk artış, 16. sırada bulunan Türkiye’nin 2 basamak birden atlamasını sağladı. Türkiye, son 4 ayda Suudi Arabistan ve İngiltere’yi geçerek 14. sıraya yerleşti. Maliyeti daha düşük Bankalar, kendileri için maliyeti yüksek olan TL’yi zorunlu karşılık olarak vermek yerine maliyeti daha düşük olan altını tercih ediyor. Bu nedenle yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmaya dönük çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu arada, bu ayın ilk haftasında Merkez Bankası’nın toplam rezervinin 19 milyar 922 milyon dolarını altın rezervi oluşturdu.