Altın, yükseliş için Fed'i bekliyor

Altın fiyatları, dolar endeksindeki toparlanmanın risk iştahını baskılamasıyla geçtiğimiz hafta 1.234 dolara kadar geriledi. Güçlü dolardan olumsuz etkilenen altın güçlenmek için gözünü Fed toplantısından gelebilecek "güvercin" açıklamalara çevirdi. (Evrim Küçük)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Nisan ayından bu yana yaklaşık yüzde 9 düşen ve art arda 5'inci hafta değer kaybeden altın fiyatları ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapılacak 2018'in son politika toplantısını bekliyor.

ABD-Çin ticaret savaşının yarattığı küresel ekonomik büyümeye dair endişeler, yükselen faizler ve güçlü dolardan olumsuz etkilenen altın güçlenmek için gözünü Fed toplantısından gelebilecek 'güvercin' açıklamalara çevirdi. Altın fiyatları, Dolar Endeksi'ndeki toparlanmanın risk iştahını baskılamasıyla geçtiğimiz hafta 1.240 doların altına geriledi. Böylelikle bir süredir dalgalandığı 1.240-1.253 dolar/ons bandının altına gerileyen altın 1.234 dolara kadar indi. Fiyatlardaki düşüş yılbaşından bu yana yüzde 5, nisandan bu yana yüzde 9'u buldu. Analistler ABD varlıklarında yaşanan toparlanma ve ticaret savaşlarına ilişkin risklerin azalmasının dolara destek verirken, altının ons fiyatının değer kaybetmesine neden olduğunu, 1.230 doların altına inmesi halinde teknik olarak altının ons fiyatının 1.227 dolara kadar gerileyebileceğini söylüyor.

Powell'ın güvercin açıklamaları fiyatları yükseltir

Ancak bu haftaki Fed toplantısı'ndan çıkacak mesaj altının yönünde asıl belirleyici olacak.

Fed'in 18-19 Aralık toplantısında faizleri 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılıyor fakat toplantının ardından faiz artırımlarına agresif devam edeceklerine ilişkin beklentileri dizginleyecek açıklamalar gelebilir. Fed'in 'güvercin sıkılaştırma' olarak adlandırılan tutum üzerinde odaklandığına dikkat çeken analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası açıklamalarında ekonomik görünüme ilişkin riskler için kullandıkları "neredeyse dengeli" söylemini aşağı yönde eğilim gösteriyor şeklinde değiştirebileceklerini söylüyor. Powell'ın 'güçlü ekonomi' söyleminden geri adım atmasının 2019'da kaç tane faiz artışı olacağına dair belirsizliği artırması halinde bunun altın fiyatlarına yükseliş olarak yansıyabileceği kaydediliyor.

1.300 doların üzerine çıkabilir

Commtrendz Risk Management Services Direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Kritik Fed toplantısı geride kaldıktan sonra fiyatlarda keskin bir yükseliş olabilir" derken, FXTM Araştırma Bölümü Analisti Lukman Otunuga, gelecek yıl Fed'in faiz artırımlarına ara verebileceği algısının güçlenmesinin altına yönelik talebi besleyebileceğini söylüyor. SMC Comtrade emtia bölümü analisti Vandana Bharti de, altın piyasasının yükseliş için bir tetikleyici aradığını, Fed toplantısından sonra yükselişe geçebileceğini düşünenlerden.

Benzer görüş bildiren RBC Capital Markets, yayınladığı notta, Fed toplantısı sonrasında altın üzerindeki güçlü dolar baskının azalabileceğini belirtti. Kurum, 2019'a doğru altının karşılaştığı zorlukların azalacağını ve fiyatların 1.300 doların üzerine doğru hareketleneceğini düşünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir