"Aşırı gevşek para politikası sona erebilir"

BOJ Başkanı Kuroda, enflasyon hedefine ulaşılırsa aşırı gevşek para politikasından çıkılabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun Mart 2020'de sona erecek mali yıl boyunca hedefine ulaşması halinde, aşırı gevşek para politikasını sona erdirmeyi düşüneceklerini açıkladı.

Kuroda parlamentoda yaptığı açıklamada, "BOJ yönetim kurulu üyeleri, fiyatların yaklaşık 2019 mali yılında yüzde 2'ye ulaşmasını bekliyorlar. Bu gerçekleşirse, kesinlikle (gevşek para politikasından) çıkışı düşünüp tartışacağız" dedi. Kuroda, enflasyonun henüz yüzde 2 hedefinden uzakta olmasından dolayı, BOJ'un ekonomiye verilen destek programını şimdilik sürdürme kararlılığını vurguladı.

BOJ'un getiri hedeflerini esnek bir şekilde ayarlayabileceğini ve sonsuza dek aşırı gevşek politikaya bağlı kalmayacağını da sözlerine ekleyen Kuroda, "Ekonomik koşullar elverişli hale gelirse ve fiyat hedefimize ulaşılırsa, para politikasını normalleştireceğiz" diye konuştu.
Kuroda bu açıklamayla, teşvik politikasından çıkış olasılığını ilk kez dile getirmiş oldu.

Açıklamanın ardından dolar yen karşısında değer kaybederken, Japon devlet tahvil getirileri yükseldi. Bu açıklamalar BOJ'un faiz oranlarını yükseltme ve tahvil alımlarını azaltma yoluyla ekonomiye verilen destekleri azaltacağı beklentilerini güçlendirdi.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities'in üst düzey yatırım stratejisti Norihiro Fujito, "Piyasa BOJ'un aşırı gevşek politikadan çıkması konusunda çok hassas... Şimdiye kadar, BOJ çıkma konusunda açıklama yapmadı, fakat Kuroda'nın çıkış açıklaması yaptığı haberinden bu yana piyasa telaşlandı" dedi.

Kuroda, yeniden BOJ başkanlığına atandıKuroda, yeniden BOJ başkanlığına atandı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir