Ayşe Teyze bir tıkla 32 hisse birden alacak

Dünyada 1.5 trilyon dolarlık hacme ulaşan borsa yatırım fonlarında önümüzdeki dönemde büyüme bekliyor. Yapı Kredi Yatırım'da dün arz ettiği borsa yatırım fonu ile 32 hisseye tek bir tıkla yatırım yaptıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
Ece CEYHUN
 
İSTANBUL - İMKB endeksi her geçen gün rekor üzerine rekor kırarken faizlerin düştüğü, faiz getirilerinin zayıfladığı bir dönemde Türkiye sermaye piyasaları ilk not artırımının ardından ikinci not artırımı beklentisi ile çok canlı. 
Yapı Kredi Yatırım'ın dünyanın en büyük endeks yapıcılarından S&P'nin gelişen piyasalar için oluşturduğu S&P/IFCI endeksine yatırım yapan hisse yoğun fonu TURSP dün İMKB'de işleme başladı. 
Fonun halka arzı ile ilgili yapılan törende soruları yanıtlayan Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Ahmet Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, TURSP ile yatırımcılar S&P Türkiye endeksinde yer alan 32 hisse senedine tek seferde yatırım yapabilecek.
Borsa yatırım fonları ile faizlerin düştüğü bir ortamda sermaye piyasalarına yatırımı düşünen bir yatırımcı için eşe dosta 'hangi hisseyi alayım' diye sormak yerine bir anda İMKB'nın yüzde 90'ını kapsayacak bir ürüne yatırım yapma imkanı oluştuğunu kaydeden Ahmet Yıldırım, "Bir pay alım satımı yaparak bütün bir endeksi,  büyüme hikayesine inandıkları bir endeksi alıp satıyorlar. Hem Ayşe teyze, hem de en sofistike yatırımcı tek bir borsa yatırım fonunu alarak borsanın yüzde 90'ına ulaşabilecek. İMKB'de biz 32 hisse senedi ile yüzde 90 ile korelasyonu sağlamış durumdayız. Bizce borsa yatırım fonlarının modası ve talebi artacak" dedi.
1987 yılında dünyada borsa yatırım fonlarının büyüklüğü 8.5 milyar dolar düzeyindeyken bu rakam 2012 yılı haziran ayında 1.5 trilyon dolara kadar yükseldi. Türkiye'de ise borsa yatırım fonlarında büyüklük 220 milyon lira düzeyinde olurken hisse senedi ağırlıklı olanların fon büyüklüğü ise 45 milyon lira. 
 
Tasarrufların yüzde 8'i hisse senedinde
 
Yıldırım, hisse yoğun fonlardaki stopajın geçen mayıs ayında sıfırlanması ve faizlerin düşmüş olduğu bir ortamda hisse senedi piyasasına talebin artmasını beklediklerini de vurguladı. Yıldırım borsa yatırım fonlarına talebin artma beklentisini, "Hisse yoğun fonlarda stopajın sıfırlanması ve hisse senedinin tabana yayılma beklentisi bu ürüne olan talebi artıracak. Faizlerin düşük olduğu bir ortamda hisseye ayrılan payın artması beklenir. Şu anda hisseye ayrılan kısım yaklaşık yüzde 8 civarında bulunuyor" sözleriyle açıkladı. Türkiye'de tasarruf oranı yüzde 11-12 seviyelerinde bulunurken bunun yüzde 8'i hisse senedinde. Halbuki gelişmiş ülkelerde hisse oranı yüzde 30'un gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 20'nin üzerinde.  
 
Türkiye'de ölçülemeyen riskler çok azaldı
 
Dünyadaki likidite bolluğu, düşük faiz öngörüleri ve ikinci bir kredi notu artış beklentileriyle İMKB'nin ayrıştığını aktaran Yıldırım, "Rating de boşuna artmıyor çünkü Türkiye'de faizler çok düşük ve bunun böyle kalmasını bekliyoruz önümüzdeki dönemde ama daha da önemlisi de artık Türkiye'de sistematik olmayan (ölçemediğimiz, tahmin edemediğimiz) riskler çok azaldı. Eskiden (bu riskler) hem yabancı hem de yerli yatırımcı için güveni sorgulayan bir ortam yaratıyordu, artık hem düşük faiz ortamı var hem temel veriler iyi, çok iyi bir para politikası yönetimi var. Merkez Bankası tarafında cari açık iyi bir şekilde yönetiliyor, böyle sıkıntılar da kalmadığı zaman insanların baktığı yer borsa oluyor" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Borsa hak ettiği yerlere geliyor
 
[PAGE]
 
Borsa hak ettiği yerlere geliyor
 
Yıldırım, "Türkiye'de borsa yükseliyor demek yanlış aslında hak ettiği değerlere geliyor demek lazım" ifadesini de kullanarak Fitch'in not artırımıyla beraber 'yatırım yapılabilir' kategoriye çıkan Türkiye'nin borsasında çok uzun vadeli yatırım yapan uluslararası fonların alım yapmak için düğmeye bastıklarını da hatırlattı.
İMKB 2012 yılında TL bazında yüzde 53 yükseliş kaydederek, Venezüella borsasının ardından en iyi ikinci performansı gösterdi. İMKB 100 endeksi 2012'de en yüksek 79,077.32 seviyesini gördü. Makro ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasının etkisiyle İMKB, 2012'de dünyanın en çok yükselen ikinci borsası olurken, yabancı yatırımcıların toplam net alımları ise 5.3 milyar dolar ile son 10 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. 
 
Büyük ölçekli arzlara çalışıyor
 
Geçtiğimiz yıl çok küçük şirketlerin halka arzlarının olduğuna dikkat çeken Yıldırım, kendilerinin bu arzlarda rol almadıklarını belirterek, "Bundan sonra biz Yapı Kredi Yatırım olarak, ölçek olarak büyük şirketleri halka arz etmek istiyoruz bununla ilgili çalışmalarımız da var ve hem şirketlerimiz hem de piyasalar için uygun ortam olduğu zaman bu halka arzları gerçekleştireceğiz" dedi.
Yıldırım, büyük ölçekli halka arzlar için ortamın uygun olup olmadığı ile ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı: "Şu anda ortam uygun ama Türkiye'nin genel sıkıntısı büyük ölçekli halka arz yapmak isterseniz alıcıların çoğunun yurtdışında olması. Hisse senedi yatırımcısı içeride çok düşük 1.1 milyon hisse senedi yatırımcısı olsa bile bunun sadece 200,000'inde bakiye var. O yüzden Türkiye'deki yatırımcı az olduğu için bunu mutlaka yurtdışı yatırımcılarla desteklemek gerekiyor. O nedenle yurtdışındaki ortama da bakmak lazım."
İMKB hisse senetleri piyasasında 2012 yılında Halkbank'ın ikincil halka arzı başta olmak üzere 16 şirket halka arzından toplam 2.8 milyar dolar, Gelişen İşletmeler Piyasası'nda ise 10 şirket halka arzından 48.7 milyon dolarlık halka arz hasılatı elde edilmişti.
Toplantıda verilen bilgiye göre, sermaye tavanı 50 milyon TL pay adedi ise 5 milyon olarak belirlenen fonun yatırım yaptığı endeks içinde Akbank, Anadolu Efes, Arçelik, BIM, Coca Cola, Emlak Konut GYO, Enka, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, Halkbank, İş C, Koç Holding, Petkim, Sabancı Holding, Şişecam, Tüpraş, Türk Telekom, TAV, THY, Turkcell, Vakıfbank ve Yapı Kredi gibi hisseler yer alıyor.