Başçı: Yılsonunda dolar 1.92 olursa şaşırmayın

"Kurdaki yükselişin geçici olduğu konusunda çok netim" diyen TCMB Başkanı Erdem Başçı, reel sektöre de seslenerek, "Endişe etmeyin, döviz pozisyonlarını kapatmak için yanlış zaman" ifadelerine yer verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rekor kıran Dolar/TL konusunda çok rahat olduklarını belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonunda 1.92 seviyesinin altının görülebileceğini söyledi.

Kurdaki yükselişin geçici olduğunu belirten Başçı, "Merkez Bankası'na ekim sonuna kadar süre versinler, TL'yi aslanlar gibi koruyacağız" diye konuştu.

Başçı, piyasaya da "Faiz artırım beklentisine girmeyin" mesajı verdi.

AA Finans Masası'na konuk olan Erdem Başçı, "Beni şu anda iyimser bulabilirsiniz ama 1,92 civarında yıl sonunda bir dolar görürsek şaşırmayalım. Bunu gerçekten not edin, bunun altında olursa şaşırmayın, üstünde olursa 'Başkan böyle demiştiniz, niye üstünde oldu?' diye sorarsanız. Uzun vadeli tahvil faizlerinde aşırı yükseliş oldu yakın zamanda burada da yıl sonunda tekrar tek haneli seviyelere düşeceğini tahmin ediyorum"  şeklinde konuştu.

Erdem Başçı, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla reel efektif döviz kuru endeksi büyük ihtimalle 110 çizgisinin altında. Önümüzdeki günlerde Fed'in toplantısı gibi önemli olaylar var. Bunlar herhangi geçici bir etki yapsa bile çok rahat şekilde biz, çok fazla bir politik tedbir almadan, çok fazla çaba göstermeden reel efektif kurun 110 çizgisinin üzerine döneceğini, ondan sonra da değerlenme eğiliminin başlayacağını tahmin ediyoruz."

"Dövizin belini kırarız"

Başçı, "Dövize karşı bilanço silahını kullanacağız. Satılabilir döviz rezervi 40 milyar dolar. TCMB'nin net rezervi bitmez. Döviz kuruna defansif olarak oynaklığı azaltmak için müdahale ederiz. Ofansif olarak ise dövizi değer kazandırıcı yönde müdahale edebiliriz. Ofansif olarak müdahalenin büyün altyapısı hazır. Biz bu dövizin belini kırarız. Bana inanın ve kazanın" şeklinde devam etti.

"TL'yi aslanlar gibi koruyacağız"

"Açıklamalarına bugün piyasanın olumsuz tepki verdiğinin belirtilmesi" üzerine Başçı, bu durumun bir "belirlilik şoku" olduğunu söyledi. Faizlerle ilgili stratejilerini çok net şekilde belirlediklerini belirten Başçı, şöyle devam etti:

"Esas belirsizliği döviz kurları ile ilgili görün. Orada öyle bir müdahale stratejimiz var ki herkes şaşırıp kalacak. Bundan sonraki dönemde gelen her açıklama genelde olumlu etki yaratacak. Şaşırtmayı bundan sonra döviz tarafında yapacağız. Döviz kurları ile ilgili TL'ye değer kazandırıcı sürpriz manevralarla... Savunmaya çalışmayacağız, hücuma geçiyoruz. TL'nin değerini tek silahla (döviz müdahale silahı) aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız."  

Faiz artırım beklentisine girmeyin

Bankaların, Merkez Bankasından yüzde 7,75 faiz oranının üzerinde para almalarına gerek olmadığını kaydeden Başçı, bankaların ihalelere gelirken rahat olmalarının önemine değindi. Bir günlük ek parasal sıkılaştırmayı "golf vuruşu"na benzeten Başçı, ilk vuruşta hedef döviz kuruna yaklaşmadığı takdirde bir vuruş daha yaptıklarını söyledi. Faiz konusunda net olmaya çalıştığını dile getiren Başçı, analistlere, "Bize sürekli 'faiz artırın' fiyatlaması gelmesin. Değerli analistler, faiz artırım beklentisine girmeyin, sabit faiz beklentisine girin" diye seslendi.

Faiz oranı 6,75'in altına düşmeyecek

"Enflasyon yüzde 6,2'ye düşene kadar faiz oranımız 6,75'in altına düşmeyecek" ifadelerini kullanan Başçı, "Ama ihtiyaç olursa ek parasal sıkılaştırmalar yoluyla 7'ye 7,75'e kadar çıkabilir, bunun üzerine çıkamaz" şeklinde konuştu. Başçı, "Hem cari açık veriyorsunuz hem olumlu yönde ayrışacak. Bunun tek örneği Türkiye olacak" ifadelerini kullandı.

Reel sektörün endişe etmesine gerek yok

Reel sektöre seslenmek istediğini dile getiren Başçı, "Bizim reel sektör, biraz döviz borçlusu olduğu için tedirginliğin bir kısmı oradan kaynaklanıyor ama hiç endişe etmelerine gerek yok. Şu an döviz pozisyonlarını kapatmak için yanlış bir zaman. Her şey geçecek, acele etmesinler, beklesinler. Yıl sonunda bilançolarını gördükleri zaman, 'Başkan haklıymış, iyi ki bu seviyelerden pozisyonumuzu kapatmamışız' diyecekler" şeklinde konuştu.