Bir göz cari açıkta diğeri Taksim'de

Yurt içi piyasalar cari açık ve büyüme verileri ile Taksim olayları takip edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İstanbul  - Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününde yön arayışıyla dar bant içindeki dalgalı hareket devam ederken, yurt içinde bugün açıklanacak büyüme ve cari açık verisi öncesinde sert dalgalanma devam etti.

ABD'de kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, ABD'nin görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltmesinin ardından piyasalar pozitif seyrederken, Fed başkanlarından parasal genişlemeye yönelik kafaları karıştıran açıklamalar gelmeye devam etti. Parasal genişlemeye yönelik açıklamaların yarattığı belirsizlikle piyasaların yükselişi sınırlı kalırken, Dow Jones endeksi günü önceki kapanışın hemen altında 15.239 puandan tamamladı. Nasdaq endeksi ise önceki kapanışına göre yüzde 0,13 oranında yükseliş kaydetti.

Avrupa tarafında da zayıf veri gündemi nedeniyle sakin ve karışık bir seyir görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,64 oranında yükselişle tamamlarken Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 oranında değer kaybetti. Ayrıca İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, İspanya'da IBEX 35 endeksi de yüzde 0,47 oranında düşüş kaydetti.

Yurt içi piyasalarda ise "Gezi parkı olayları" nedeniyle etkisini gösteren satıcılı seyir dün de küresel piyasalardan negatif yönde ayrışmaya neden oldu. Dolar/TL ABD'nin not görünümünün yükseltilmesinin ardından küresel piyasalarda doların değer kazanmasının da etkisiyle 1,90 seviyesini aşarken gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 6,50 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi dün geniş bantta dalgalı hareket ederken günü yüzde 2,48 oranında düşüşle tamamladı. Analistler bugün açıklanacak 1. çeyrek GSYH ve nisan ayı ödemeler dengesi verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Sabah saatlerinde başlayan Taksim'e polis müdahalesinin de piyasada etkili olacağı öngörülüyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan ayı ödemeler dengesi (Cari açık beklentisi: 8 milyar dolar)

10.00 Türkiye, 1. Çeyrek GSYH (Beklenti: yüzde 2,1)

11.30 İngiltere, nisan ayı sanayi üretimi

17.00 ABD, nisan ayı Redbook perakende satışlar

17.00 ABD, nisan ayı toptan stoklar