Borsa Fed sonrası güne hızlı başladı

Piyasalar, ABD Merkez Bankası Fed tarafından faiz oranlarının piyasaların beklediğinden daha yavaş artırılabileceği sinyalleri vermesi üzerine artan risk iştahıyla beraber yükselişle açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 891 puan yükselişle 81.604 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1,1 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta da BIST-30 endeksinin Haziran sonu kontratları güne yüzde 1.19 artışla başlayarak 100.0750 seviyesinden güne başladı. 

Yurt içinden gelecek verilerde bugün piyasayı hareketlendirecek derecede bir veri bulunmazken, ABD'den 15:30'a açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Mayıs ayı TÜFE verileri ile 17:00'da açıklanacak Philadelphia Fed endeksi yakından takip edilecek.  

Diğer yandan bugün gerçekleştirilecek olan Eurogroup maliye bakanları toplantısında Yunanistan konusunda gelecek açıklamalar volatiliteyi artırabilir. İki taraf arasındaki anlaşmazlık devam ederken, bugünkü toplantıda herhangi yeni bir teklifin ortaya çıkmayacağı daha önce açıklandı. 

Fed Başkanı Janet Yellen dün yaptığı basın toplantısında ekonominin bir faiz artışını kaldırabilecek kadar güçlü olduğunu fakat enflasyon ve işgücü piyasasında henüz hedeflerine ulaşmadıklarını söylemişti.  

Oyak Yatırım araştırma raporunda borsanın bugünkü seyri için "Fed’in toplantı sonuçlarının piyasalarda kısmi bir rahatlama yaratması beklenebilir. Ancak piyasalar için Yunanistan riskinin sürmesi ve yurtiçinde koalisyona yönelik belirsizliğin devam etmesi olumlu görünümü sınırlandıracaktır" ifadeleri kullanıldı.