Borsa İstanbul teknik arıza kurbanı

Borsa İstanbul’da dün yaşanan sıkıntı ile birinci seansın son 1 saat 40 dakikası, ikinci seansın da ilk 1.5 saatinde işlem yapılamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Borsa İstanbul’da dün işlemlere teknik arıza nedeniyle ara verildi. Birinci seansın saat 09:30’da başladığı Borsa İstanbul’da saat 10:51’de başlayan arıza saat 15:30’a kadar sürdü. Borsa İstanbul’danyapılan resmi açıklamada işlemlere teknik arıza nedeniyle ara verildiği bildirildi. DÜNYA’ya konuşan aracı kurumların üst düzey yöneticileri ise yaşanan sorunu mevcut altyapıya bir süreden beri yatırım yapılmaması, yeni ürünlerin artması nedeniyle kapasitenin yetmemesi ve sistemin bütün ‘püf’ noktalarını bilen personelin artık emekli olmasını gösterdi. Güne düşüşle başlayan BIST-100 Endeksi ise işleme açıldıktan sonra düşüşüne kaldığı yerden devam etti. BIST-100 Endeksi günü yüzde 1.36 düşüşle 66.413 puandan tamamladı. Borsada saat 10:51 ile 15:30 arasında yaklaşık 3 saatten fazla bir sürede işlem yapılamazken, Borsa İstanbul’dan gün içinde açıklama üzerine açıklama geldi. Yapılan ilk bildirimde işlemlerin teknik arıza nedeniyle durdurulduğu belirtilirken sonrasında gelen açıklamalarda saat 10.51’e kadar gerçekleşen işlemlerin geçerliliğini koruduğu belirtildi.

Arızanın altında teknik kadro yetersizliği var

Konuya yönelik görüşlerine başvurduğumuz aracı kurumların üst düzey yöneticileri, son zamanlarda Borsa’da meydana gelen teknik arızaların çok arttığına dikkat çekerek bunu temelde 3 nedene dayandırdılar. Yöneticiler, teknik sorunları, Borsa İstanbul’daki teknik kadronun emekli olmasına, yeni ürünlerin artması nedeniyle kapasitenin yetmemesine ve mevcut sisteme yeni bir yatırım yapılmamasına bağladılar. Bir borsacı ise şu yorumu yaptı: “Geçmiş dönemde de ufak tefek problemler yaşanırdı. Fakat hemen müdahale edilir ve sorun giderilirdi. Fakat işten anlayan kadro ya emekliye ayrıldı ya da işten çıkarıldı. Alt kadronun ise görev yeri değiştirildi. Şuan ki yeni kadronun teknolojik eğitimi ise yetersiz.”

2007’den beri yaşanan en uzun ara

Nasdaq ile anlaşma yapılması nedeniyle 1990’lara dayanan Borsa İstanbul’un mevcut sistemine yatırım yapılmamasının da teknik arızalarda etkili olduğu ifade ediliyor. Borsa İstanbul’da bu kadar uzun bir teknik arıza 2007’den beri yaşanmamıştı. O tarihte 28 Kasım 2007’de Borsa İstanbul’un karşı komşusu İstinye Park çevresinde yapılan yol çalışmaları sırasında bir kepçe darbesi nedeniyle seansa ara verilmişti. O gün yaşanan arızada borsaya veri akışını sağlayan fiberoptik kabloların kopması yüzünden ilk seans gerçekleştirilemezken, saat 14:00’te başlaması gereken seans ise 14:30’da başlayıp 17:30’da sona ermişti.

2015 ilk çeyreğine kadar arızalar olabilir

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, Borsa İstanbul’da emir işleme sisteminde bir teknik arıza meydana geldiğini ve mevcut yazılımın ‘yamalı sistem’ olduğunu dile getirdi. Köksal, “Borsa her geçen büyüyor. Varantlar, opsiyonlar gibi yeni ürünler geldikçe mevcut sistemin yetersizliği ortaya çıkıyor. Zaten Borsa İstanbul bu nedenle Nasdaq ile teknolojik işbirliği yaptı ve ortak oldu. 2015 yılının ilk çeyreğinde Nasdaq yazılımı Borsa’ya entegre olacak. Bu tarihe kadar Borsa’da teknik sorunlar çıkabilir, olmamasını umut ediyoruz. Umarım beklenmedik arızalar çıkmaz” diye konuştu.

1 senede 5 teknik arıza meydana geldi

Borsa İstanbul’da 2013 yılında 3, yılbaşından bu yana dün yaşanan arıza ile beraber 2 defa işlemlere ara verilmiş oldu.
• 6 Mayıs 2013 tarihinde Borsa İstanbul’da 6 bin 85 işlem iptal edildi. Kapanış seansı bölümünde gerçekleşen tüm işlemler iptal edilmişti.

• 10 Haziran 2013 tarihinde endeks hesaplamasındaki teknik bir arıza nedeniyle sürekli müzayede işlemleri durdurulmuştu.

• 15 Kasım 2013 tarihinde de teknik bir arıza nedeniyle seans başlangıcı gecikmeli olmuştu.

• Yılın ilk işlem günü 2 Ocak 2014 tarihinde ise VİOP teknik arıza nedeniyle yıla gecikmeli başlamıştı.

• Son olarak da dün Borsa İstanbul’da saat 10:51 ile 15:30 arasında teknik arıza nedeniyle işlem yapılamadı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir