Borsa satıcılı, dolar/TL sert yükselişin ardından gevşedi

Fed faiz kararı sonrası bozulan risk iştahı, ABD'de hükümetin kapanması ve Trump'ın Fed'e yönelik suçlamalarıyla daha da bozulurken BIST 100 endeksi güne satıcılı başladı. Dolar/TL ise sabah saatlerindeki sert yükselişi sonrası geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'i eleştirmesinin ardından dünya borsalarında satış baskısı artarken Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne düşüşle başladı. Dolar/TL ise yukarı yönde hareket ediyor.

Dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 92.500 seviyesini test eden BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artıran satışlarla düşüşe geçerek günü önceki kapanışa göre yüzde 0,36 azalışla 91.526 puandan tamamlamıştı.

Endeks, güne değer kaybıyla başlamasının ardından saat 10:12'de yüzde 0,65 düşüşle 90.950 puanda yer aldı.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve Fed'in küresel büyümeye yönelik artan risklere karşın faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile iki yönde dalgalanmasının ardından dün 5.28-5.32 dar bandında sakin bir görünüm çizen dolar/TL ise bugün güne yükselişle başladı.

Sabah saatlerinde sert yükselişle 5.34'e kadar tırmanan kur daha sonra bir miktar geriledi. Dolar/TL saat 10:12'de 5.3126'dan işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 6.0489 seviyesinde yer aldı. Dolar endeksi ise Trump'ın Fed'e yönelik yeni açıklamaları sonrası 96.50 seviyesinde yer alıyor.

Noel tatili karamsar başladı

Washington'un, hükümetin geçici olarak kapanması ve Beyaz Saray ile Fed arasındaki açık bir çatışma ile mücadele ettiği bir ortamda yatırımcıların küresel ekonominin gelecek yıl yavaşlayacağına dair endişelerinin artmasıyla ABD borsaları yüzde 2'den fazla gerilerken, petrol fiyatları dünkü işlemlerde yüzde 6'dan fazla düştü.

Küresel piyasalar genelinde zayıf seyir sürerken, Japonya'nın Nikkei endeksi Wall Street'deki sert satış baskısının yatırımcıların riskten kaçınmasını tetiklemesi nedeniyle 20 ayın dip seviyesine geriledi.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, Trump'ın Fed yönetimine dair eleştirilerini sosyal medya üzerinden devam ettirmesinin, Hazine Bakanı Mnuchin'in hafta sonu gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri ve ortaya koyduğu sakinleştirici tavırların gölgede kalmasına ve zaten bozulmuş olan yatırımcı risk iştahının iyice erozyona uğramasına zemin hazırlamaya devam ettiğini söyledi.

Analistler, Noel tatili nedeniyle başlıca piyasaların neredeyse tamamının kapalı olacağını anımsatarak piyasalarda dalgalı bir seyrin görülebileceği uyarısında bulundu.

Piyasalar Noel tatiline negatif girdiPiyasalar Noel tatiline negatif girdi

Trump: Fed sayı yapamayan bir golf oyuncusuTrump: Fed sayı yapamayan bir golf oyuncusu