Borsa yeniden 80 binin üzerinde

Yeni hükümetin kurulma süreci, Fed ve Yunanistan gelişmelerini takip eden piyasalar pozitif bir seyir izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seçimlerin ardından bir koalisyon hükümetinin kurulma sürecinin uzayabileceği endişeleriyle dün dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrışarak değer kaybeden TL'de bugün siyaset, Yunanistan gelişmeleri ve Hazine ihaleleri takip edildi.

Siyasi taraftan yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin önemli bir gelişme yaşanmamasının etkisiyle TL bugün gelişmekte olan para birimlerine paralel bir seyir izledi ve hafif değer kazandı.

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan ve seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL koalisyonun hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği beklentisiyle rekor seviyesinden gerileyerek geçen haftayı 2.72 civarında tamamladı.

Alım ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul (BİST) ise yeniden 80 bin seviyesinin üzerine çıktı. 

BIST 100 endeksi, günü 1232 puan artışla 80.183 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,56 oranında değer kazandı. 

Borsada toplam işlem hacmi 3.208.494.494 TL oldu.

Koalisyon çalışmaları dalgalanma yaratıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün AKP'nin içinde olmadığı bir koalisyona işaret etmesi hükümetin kurulma sürecinin uzayacağı ya da koalisyon kurulamayacağı olarak yorumlanınca 2.75'i aşan TL bugün içinde küresel piyasalara paralel dalgalı bir seyir izledi. Dolar/TL 16:58'de 2.7305/2.7314seviyesinde tamamladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.9002/2.9010, euro/TL ise 3.0667/3.0683 seviyesindeydi.

Öte yandan TL'de dünkü değer kaybının ardından Merkez Bankası da likidite politikalarını bir miktar daha sıkılaştırdı. Seçimin ardından döviz depo faiz oranlarında artışa giden ve döviz satım ihalesinde miktarı uzun bir aradan sonra kısa süreli de olsa ilk kez 60 milyon dolara çıkaran TCMB; bunlara ek olarak dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.14'ten yüzde 0.15'e yükseltti.

TCMB ortalama fonlama maliyetini dün itibarıyla yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 8.61'e yükseltti. Seçim öncesi bir aylık dönemde fonlama maliyeti yüzde 8.12-8.38 bandında yer alıyordu.

İçeride siyaset dışarıda Fed ve Yunanistan izleniyor

Genel seçim sonuçlarının ardından geçen haftayı sert dalgalanma ile tamamlayan piyasalarda bu hafta içeride yeni hükümetin kurulma süreci, dışarıda ise Yunanistan ve kreditörleri arasındaki kördüğüme dönüşen görüşmeler ile ABD Merkez Bankası'nın Çarşamba günü açıklanacak faiz kararı takip ediliyor.

7 Haziran'da yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP yüzde 40.9 oyla 258 milletvekili çıkarırken, CHP yüzde 25 ile 132, MHP yüzde 16.3 ile 80 ve HDP yüzde 13.1 ile 80 sandalye kazandı. Hükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerekiyor.

Bugün parti grubunda konuşan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanlığı makamı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın meşruiyetini hiçbir şekilde tartışma konusu yapmayacaklarını, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde MHP'nin kendi içinde bir muhasebe yapacağına dair umutlarını korumak istediklerini söyledi.

Fed'in bu hafta gerçekleştireceği toplantıda faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, piyasa oyuncuları yaklaşık 10 yıldır ilk defa faiz artışının ne zaman gerçekleşeceğine dair daha net sinyaller için Fed politika yapıcılarını izleyecek.

Yunanistan'ın temerrüde düşebileceği ve euro bölgesinden ayrılabileceği endişesi ise zaman zaman küresel piyasalarda satış baskısını beraberinde getiriyor.

Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık eski gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot piyasa kapanışında ortalama yüzde 10.07, valörde son işlemde yüzde 10.12 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 10.08 bileşik seviyesinden gerçekleşirken 1637'de valörde son işlem yüzde 10.13 oldu.

Bugün yeniden ihracı gerçekleşen 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.51, valörde son işlemde yüzde 9.60 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 9.68 seviyesinden gerçekleşirken aynı saatte valörde son işlem yüzde 9.72 oldu.

Hazine bu hafta düzenlediği biri yeni iki yıllık gösterge olmak üzere beş ihale ile piyasadan 6.03 milyar TL borçlanırken, Haziran ayı borçlanma programını da hedeflerine paralel tamamlamış oldu.