Borsa'nın gözü Gezi öncesinde

BIST 100 endeksi 21 Şubat'tan bugüne kadar geçen 5 aylık sürede yatırımcısına yüzde 30 kazandırarak 83.000 puan sınırına kadar yükselirken, yüzde 2,3 daha yükselmesi durumunda Gezi olaylarının başladığı günün öncesindeki seviyeyi görmüş olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa, son beş ayda yatırımcısına yaklaşık yüzde 32 kazandırırken, Gezi olayları öncesine dönmek için yüzde 2'lik bir adım daha kaldı. 

BIST 100 endeksi 21 Şubat'tan bugüne kadar geçen 5 aylık sürede yatırımcısına tam yüzde 30 kazandırarak 83.000 puan sınırına kadar yükselirken, yaklaşık yüzde 2,3 daha yükselmesi durumunda Gezi olaylarının başladığı günün öncesindeki seviyeyi görmüş olacak. 

Endeks, Gezi olaylarının başlamasından önceki hafta 93.398 puana yükselerek tarihinin en yüksek seviyesi rekorunu kırdıktan sonra 27 Mayıs 2013 haftasını 85.990 puandan tamamlamıştı. Gezi olaylarının başlangıcı sayılan 30 Mayıs 2013 tarihinden sonra ilk işlem gününe sert düşüşle başlayan Borsa'da şirketlerin piyasa değeri bir günde yüzde 10'un üzerinde değer kaybetmişti.  

BIST 100 endeksinin Gezi olaylarının başlamasından sonraki ilk işlem günü olan 3 Haziran'da en yüksek 82.218 puanı görerek bir gün önceki en düşük seviye olan 84.867 puan ile arasında önemli bir fiyat boşluğu bıraktığına dikkati çeken analistler, teknik analizde bu tip fiyat boşluklarının mutlaka kapatılması gerektiği yönünde genel bir kanı olduğunu ifade ediyor. 

Yurt içi ve dışındaki olumsuzluklara karşın kayıplar telafi edildi 

Gezi olayları, ABD'nin parasal genişlemeden çıkış stratejisi, 17 Aralık İstanbul merkezli operasyonlar başta olmak üzere olumsuz gelişmelerin baskısı altında kalarak en düşük 27 Ocak 2014 tarihinde gördüğü 60.754 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, yerel seçimler öncesinde mart ayında başladığı yükseliş trendini kısa aralar vererek bugüne kadar sürdürdü ve Gezi olayları ile bırakılan geniş fiyat boşluğunun içine girdi. 

Analistler, teknik olarak bırakılan fiyat boşluklarının kapatılmasının uzun vadeli trend oluşumları için önemli olduğunu belirterek, bu anlamda endeksin 84.867 puanı görmesi durumunda fiyat boşluğunun kapatıldığını ve Gezi öncesine dönüldüğünü söyleyebileceklerini ifade ediyor.  

ABD'de tahvil alım programında azaltımların başlaması ile küresel piyasaların parasal genişlemeden çıkış fikrine alıştığını aktaran analistler, faizlerin artırım sürecinin 2015 yılının ikinci çeyreğinden önce başlamayacağına ilişkin beklentilerle risk iştahının yılın ikinci çeyreğinde tekrar yükseldiğini ve halen devam ettiğini, bunun da yurt içinde siyasi belirsizlik riskinin azaldığının düşünülmesi ile hisse senedi fiyatlamalarını pozitif etkilediğini aktarıyor. 

"Gezi olayları sonrası oluşan boşluğu 4. kez test eden endeks bu kez daha güçlü" 
  
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, endeksin bugünlerde, geçen yıl eylül ve ekim aylarında ve son olarak da geçen ayın ilk yarısında denediği "Gezi Olayları" sonrasında oluşan boşluğu doldurma girişimini dördüncü kez ve daha güçlü bir şekilde denediğini söyledi. 

Doğan, endeksin 81.000 - 82.000 bölgesi üzerinde tutunulabilirse 84.850 civarı görülerek boşluğun doldurulabileceğini belirterek, "Endeks son denemesinde Irak'taki çatışmalar nedeniyle başarısız olmuş, çok kısa zamanda yaklaşık 6 bin puanlık düşüş yaşamıştı. Bu seferki denemede ise geçen hafta TCMB'nin beklentiler dahilinde politika faizini indirmesinin ardından gelen kar satışlarının karşılanması boşluğun kapanma ihtimalini artırıyor" dedi. 

Endekste 81.500 puanın "zarar kes" (stop-loss) seviyesi olarak kabul edilerek hisse senedi pozisyonlarının taşınmaya devam edilebileceğini ifade eden Doğan, 81.500 altında bir kapanış olması durumunda kısa vadede 80.000'e kadar bir geri çekilme yaşanabileceğini, 80.000 puanın üzerinde kaldığı sürece de Gezi boşluğunun hedefte kalmaya devam edeceğini kaydediyor. 

  

Bu konularda ilginizi çekebilir