Burdur'un mermeri bankaların ilgisini çekiyor

Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 83. Toplantısı Burdur'da yapıldı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere şehrin mermer ihracatındaki potansiyeline değindi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Jülide Yiğittürk Gürdamar

BURDUR - Burdur'un 164 milyon dolarlık il ihracatının yaklaşık 100 milyon dolarının, mermerden sağlandığını  kaydeden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "2009 yılı dışında, son 5 yılda mermer ihracatında her yıl ortalama yüzde 20'lik artış yakalanmış olması, sektörün gelişme potansiyelini açıkça gösteren bir diğer önemli veri" dedi. 
 
Garanti Bankası, bu yıl 10. yaşını kutlayan Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 83. toplantısını, Burdur'da gerçekleştirdi. Toplantıda, Burdur'un mermercilik, hayvancılık ve turizm başta olmak üzere sosyal ve ekonomik gelişme alanları, uzman konuuşmacıların da katkısıyla, farklı boyutlarıyla tartışıldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'nda gerçekleştirilen, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yönettiği toplantının açılış konuşmasını, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere yaptı.
 
Nafiz Karadere, "Burdur, farklı iklim, kültür ve arkeolojik dönem uygarlıklarının buluştuğu bir kavşak.Yine Göller Bölgesi'nin özel dokusu, kentin önemli bir turizm merkezi olarak kurgulanması gerektiğini açıkça gösteriyor. Bu değerli tarih mirasını ve doğal güzellikleri, alternatif turizm yöntemlerini de göz önüne alarak ekonomiye katmanın yollarını aramalıyız" diye konuştu. 
 
[PAGE]
 
 
Hayvancılıkta önemli fırsatlar var
Bölgenin bir diğer doğal zenginliği mermer yatakları. Karadere, konuya yönelik şunları söyledi: "Katma değeri daha yüksek olan işlenmiş mermer üretimine ağırlık verilmesi, mermerin bir tasarım ürünü olarak en verimli şekilde değerlendirilmesi, ekonomik fayda kadar, doğal kaynakların daha akılcı kullanımı açısından da  büyük önem taşıyor. Diğer taraftan, 140 bin kültür sığırı ve günlük 800 ton süt üretimiyle, Türkiye'de ilk 10 il arasında yer alan Burdur, hayvancılık konusunda da önemli fırsatlar sunuyor. Garanti Anadolu Sohbetleri'nin, doğal kaynakları, tarihi, kültürel zenginliği ve sosyal dokusuyla ilham veren bu güzel kente, somut katkılar ve vizyoner açılımlar sağlamasını diliyoruz." 
 
Toplantının ilk konuşmacısı Tureks Mermercilik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Cavit Turunç, katma değeri yüksek işlenmiş mermer üretimine ağırlık verilmesi, mermerin bir tasarım ürünü olarak değerlendirilmesi başlıklarından yola çıkarak, katılımcılara Burdur'da mermerciliğin gelişme alanlarını anlattı. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, hayvancılık ve süt sığırcılığı alanında Türkiye'de ilk 10 il arasında yer alan Burdur'un bu alanlarda sahip olduğu fırsatları ele alan bir sunum yaptı. Ardından, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, Burdur'un doğal, kültürel, arkeolojik zenginliklerine dikkat çekerek, kentin turizm potansiyeline dikkat çeken bir konuşma yaptı. Turizmde Isparta-Antalya-Burdur kümelenme modelininin, Burdur'a olası katkılarına değindi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise makroekonomik veriler ışığında Burdur'un bugününe ve geleceğine dair yorum ve analizlerini paylaştı. Konuşmaları takiben gerçekleştirilen panelde, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik ve Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Varol'un katkılarıyla, kente ilişkin genel bir değerlendirme yapıldı. 
 
Garanti'den Burdur'a 44 milyon liralık kredi
Nafiz Karadere, 2012 haziran ayı itibariyle Burdurlulara 44,2 milyon liralık kredi kullandırdıklarını belirterek, Burdur'daki faaliyetleriyle ilgili olarak şunları söyledi: "Burdur şubemizden 93,6 milyon lira kredi desteği sağladık. 19 bin 587 kredi  kartı kullanan müşterimiz var. 53,4 milyon lira mevduat ve yatırım büyüklüğüne ulaştık. 954 üye işyeri ve 10 milyon lira ciroya çıktık."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir