Dış borsalarda sert düşüş

Trump'ın planladığı yeni vergi reformu yasasının bu yıl geçme olasılığıyla ilgili artan endişeler pay piyasalarına satış getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik büyümeyi destekleyici politikaları hakkında artan şüphelerin etkisiyle ABD borsalarını izleyerek keskin gerilerken, yatırımcılar riskli varlıklardan çıkarak altın ve devlet tahvili gibi güvenli limanlara yöneldi.

Asya borsaları neredeyse tamamı ekside açılırken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.3 ile 9 Mart'tan bu yana en keskin gün içi düşüşü kaydetti. Endeks bir önceki seansta Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

En keskin satışlar yüzde 2 gerileyen Japonya'nın Nikkei endeksi ve yüzde 1.5 gerileyen Avustralya borsası görüldü.

Wall Street, dün Trump'ın seçim vaatlerinden olan vergi indirimlerini hayata geçirmekte zorlanacağı endişesiyle bulunduğu rekor seviyelerden satışlarla karşılaşmış ve yüzde 1.1 ile yüzde 1.8 arasında kayıpla kapanmıştı.

ABD endeks vadeli işlemleri bugün de yüzde 0.3 ekside bulunuyor.

Yatırımcılar riskten kaçarken, yen de dolar karşısında dört ayın zirvesine yükseldi. Dolar endeksi ise 100 seviyesinin altına indi.

ABD'nin iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi dün gece yüzde 1.27'ye gerileyerek geçen hafta Çarşamba günü gördüğü yedi buçuk yılın zirvesi olan yüzde 1.38 düzeyinden iyice uzaklaştı.

Trump endişeleri arttı

Trump, ABD'de dün Temsilciler Meclisi'ni ziyaret ederek, ülkenin en önemli gündem maddelerinden olan yeni sağlık yasası hakkında Cumhuriyetçi vekillerle bir görüşme gerçekleştirdi.

Yeni yasa tasarısının Temsilciler Meclisi, ardından da Senato'dan mutlaka geçmesi gerektiğini belirten Trump, önceki Başkan Barack Obama döneminde çıkarılan ve kamuoyunda "Obamacare" olarak bilinen sağlık reformu yasasının çok kötü ve değişmesi gereken bir yasa olduğunu söyledi. Trump, "Yeni sağlık yasasını çıkarmazsak bu kalabalıkları artık toplayamayız. Bunu yapmazsanız 2018'de pek çoğunuzun koltuğunu kaybedeceğini düşünüyorum." dedi.

Analistler, ABD Başkanı Trump'ın planladığı yeni vergi reformu yasasının bu yıl geçme olasılığıyla ilgili artan endişelerin ABD'nin önemli bankaları ve şirketlerinin hisselerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Söz konusu algı sebebiyle ABD'li firmaların vergi indiriminin hızlı şekilde gerçekleşmeyeceğine inanmaya başladığını ifade eden analistler, dün ABD'nin yatırım bankacılığı, otomotiv ve teknoloji şirketlerinin hisselerinde büyük kayıplar görüldüğünü kaydetti.