Dış piyasalar karışık

Genel olarak dalgalı bir seyir izleyen küresel piyasaları yeni haftada yoğun veri gündemi bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarıyla dalgalı bir seyir izlerken, yeni haftada yoğun veri takviminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. 

ABD'de geçen hafta Janet Yellen'in ve diğer Fed üyelerinin açıklamalaryla dalgalı bir seyir izlenen pay piyasalarında bu hafta başta tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun veri takvimi takip edilecek. 

Yellen, Fed üyelerinin neredeyse tamamının faizlerin bu yıl içinde artırılması gerektiğini düşündüğünü ifade ettikten sonra dolar endeksi son 5 haftanın en yüksek seviyesi olan 96,7'yi gördü ve 96,3 seviyelerinde dengelendi. 

Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,70 değer kazandı, S&P 500 endeksi yüzde 0,05 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,01 değer kaybetti. 

Avrupa

Avrupa tarafında, Yunanistan seçimlerinin piyasa beklentileri doğrultusunda sonuçlanmasının ardından İspanya'da Katalonya özerk yönetiminde yapılan seçimleri bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin kazanması piyasaların gündeminin bu alana kaymasına neden oldu. Avro/dolar paritesi cuma günü 1,1116'ya kadar geriledikten sonra toparlanarak, bu haftanın açılışında 1,12 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor. Analistler, bu hafta, başta Almanya ve İngiltere'de olmak üzere açıklanacak enflasyon ve GSYH gibi önemli verilerin takip edileceğini belirtiyor. 

Asya

Çin'de bugün açıklanan sanayi şirketleri karlarının yıllık yüzde 8,8 azalış kaydetmesinin ardından düşüşe geçen Şanghay bileşik endeksi, kapanışa doğru kayıplarını telafi etti. 

Japonya'da, ağustos ayına ilişkin öncü göstergeler endeksinin 105 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine karşın Nikkei 225 endeksi, yüzde 1,32 düşüşle 17.645,11 puanda seyrediyor. Dolar/yen paritesi ise yüzde 0,25 değer kaybıyla 120,278 seviyelerinden işlem görüyor. 

Hindistan'da Sensex endeksi de yüzde 0,14 kayıpla 25.827,44 puanda seyrediyor. Hong Kong'da Hang Seng ve Güney Kore'de Kospi endeksinde ise tatil nedeniyle işlem yapılmıyor.