Dolar 2.70'in üzerine çıktı

Dolar/TL, Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşamamasının ardından 2.70'in üzerine fırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan ve yabancı kreditör arasında haftasonunda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması ardından global risk iştahındaki bozulmaya paralel sert yükselen dolar/TL, bu sabah 2.70'in üzerinde işlem görüyor.

Cuma günü piyasaların kapanış saatlerinde 2.6657/2.6670 seviyesinde olan dolar/TL, gece Asya piyasasında 2.7131'e kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 08:51'de 2.7040/2.7050 seviyesinden işlem görüyor. Cuma günü aynı saatte 2.8198/2.8221 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 2.8372/2.8395 seviyesinde.

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan dolar/TL, seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, geçen hafta ise koalisyonun kısa sürede kurulacağı beklentileriyle genel seçimler öncesine denk gelen 5 Haziran'dan bu yana ilk kez 2.66'nın altını görmüştü.

Suriye sınırındaki gelişmeler yakından izleniyor

Yunanistan'ın yanı sıra Suriye sınırındaki gelişmeler de yakından izlenirken, Suriye'ye olası bir askeri operasyon riskinin de TL üzerinde baskı yaratabileceği belirtiliyor. Bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da Suriye ve sınırdaki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Öte yandan yarın ilk iki turu yapılacak olan TBMM Başkanı seçiminin ardından bu hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görevlendirmeyle koalisyon hükümeti kurma çalışmaları da yakından takip edilecek.

Yunanistan'ın sol hükümeti ve yabancı kreditörler arasındaki görüşmelerin hafta sonu sonuçsuz kalmasının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarına yaptığı fonlamayı dondurarak Atina'ya bankaların çökmesini engellemek için sistemi kapatmaktan başka çare bırakmadı.

Yunanistan, mali sistemi üzerinde gittikçe büyüyen gerilimi biraz daha dindirebilmek adına dün bankalarını kapatarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlarken; ülkenin de artık euro bölgesinden çıkmak zorunda kalacağı ihtimalini açıkça gözler önüne serdi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras kreditörlerin mali yardım şartlarını 5 Temmuz'da referanduma götürmeye dair onayı parlamentodan rahatlıkla aldı.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, merkezde Yunanistan konusunun yer aldığı, euronun baskı altında kaldığı ve oynaklığın görüldüğü hareketli bir haftaya başlandığını söyleyerek, "Yarın Yunanistan'ın IMF'ye yaklaşık 1.6 milyar euroluk borç ödemesi yapması gerekiyor. Ancak ödeme yapılamaması temerrüt olarak değerlendirilmiyor. Yarın aynı zamanda, Yunanistan'a sağlanan yardım paketinin de son tarihi. Bu riskler euro üzerinde baskı yaratırken, Cuma 1.1167 seviyesinden kapanan euro/dolar paritesi bu sabah erken saatlerde 1.0968 seviyesine kadar geriledi. Artan risk algısına bağlı olarak TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri de değer kaybetti. Dolar/TL'de 2.6890 seviyesi ilk destek olarak öne çıkıyor, 2.7130 ve 2.7240 ise direnç seviyeleri" dedi. Uslu, şöyle devam etti: "Yurtiçinde ise Suriye sınırındaki gelişmeler de bu hafta yakından takip edilecek. Henüz bu riskin fiyatlandığını düşünmüyorum ancak önümüzdeki günlerde TL üzerinde ekstra baskı yaratma riski var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'nin kuzeyinde son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, bu bölgede bir devlet kurulmasına Türkiye'nin asla müsaade etmeyeceğini ve bedeli ne olursa olsun bu konuda mücadele edeceğini söyledi.

Son haftalarda Suriye'nin Tel Abyad kentinde İslam Devleti (İD) ile Suriye'deki Kürt gruplardan PYD'nin silahlı gücü olan YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış ve önceki hafta kentin kontrolü İD'den YPG'ye geçmişti. Bu gelişme ile daha önce özerkliğini ilan eden Kürtlere bağlı Cizre ve Kobani kantonları birleşmiş ve Türkiye sınır hattında yaklaşık 400 kilometrelik bir alan PYD'nin denetimine girmişti.

Hafta sonunda gazetelerde yer alan haberlerde ise, PYD'nin Tel Abyad'ı ele geçirdikten sonra batıya yönelmesi ve Tel Abyad'ı kaybeden İD'nin de başka hedeflere yönelmesi ihtimaline karşı hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne özellikle Cerablus bölgesinin de içinde bulunduğu 90 kilometrelik bir hatta güvenli bölge oluşturmak üzere hazırlık yapılması yönünde talimat verdiği iddia edildi.

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.74 seviyesindeydi.

Öte yandan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.36, valörde son işlemde yüzde 9.34 seviyesindeydi.