Dolar 3,30'u gördü

Dolar/TL, ABD seçimlerinde Trump önderliğinin etkisiyle illikit piyasada zirve olan 3.30 seviyesine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL ABD'de seçimlerin tahminlerin aksine Trump önderliğinde devam etmesiyle illikit piyasada tarihi zirve olan 3.30'u gördükten sonra 3.22 civarında işlem görüyor.

ABD'de başkanlık seçimini Demokrat aday Hillary Clinton'un kazanma ihtimali, son yapılan Reuters/Ipsos States of the Nation anketine göre yüzde 90 olarak görünüyordu.

Seçimlerinde oy kullanma işlemi çoğu eyalette tamamlanırken, seçimin kaderini belirleyen eyaletlerde Cumhuriyetçi partinin adayı Donald Trump az farkla olsa da önde gidiyor.

Dün 3.1850 ile rekorunu yineleyen ardından Türkiye piyasaların kapanış saatlerinde 3.17 civarında işlem gören dolar/TL bu sabaha karşı Trump'ın seçimleri kazanma ihtimali ile illikit işlemlerde yeni zirve olan 3.30'u test etti. Kurda işlemler henüz hacim kazanmasa da illikit piyasalardaki seviyelerden bir miktar gerileyen dolar/TL, sabah ilk işlemlerde 3.2190/3.2200 seviyesinde işlem görüyor.

Dün Türkiye piyasalarının kapanış saatlerinde 3.3380 civarında olan sepet bazında TL, aynı saatte 3.4233/3.4269, 3.5040 civarındaki euro/TL ise 3.6261/3.6309 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL'de illikit piyasalar görülen tarihi zirve 3.6862, sepet bazında TL'de ise 3.4858 oldu.

Trump, TSİ 0740 itibariyle 35 temsilci farkla yarışı Demokrat rakibi Clinton'ın önünde götürüyor. An itibariyle Trump'ın 244, Clinton'ın 209 temsilcisi bulunuyor. Adayların başkan seçilmek için 270 temsilci çıkarmaları gerekiyor.

Trump'ın seçimleri kazanabilmesinin giderek gerçekleşmeye yaklaşması ise küresel piyasalarda sert hareketlere ve riskten kaçışa neden oldu.

Yatırımcılar ipuçlarını verdiği politikalar nedeniyle Trump'ın başkan olması halinde küresel ekonomi ve ticaretin yavaşlayacağından ve Fed'in uzun zamandır beklenen Aralık ayı faiz artırımından kaçınabileceğinden endişeleniyorlar.

Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıradışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor.

Daha deneyimli bir politikacı olan Clinton ise daha tanıdık politikalar izleyeceğinin işaretlerini verdiği için piyasalar tarafından daha az belirsizlik yaratacak bir aday olarak görülüyor.

Borsa İstanbul'da sert düşüşBorsa İstanbul'da sert düşüş

Analistler, 'Trump' başkanlığını değerlendirdiAnalistler, 'Trump' başkanlığını değerlendirdi

Piyasalarda 'Trump' depremi Piyasalarda 'Trump' depremi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir