Analistler, 'Trump' başkanlığını değerlendirdi

Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazanması piyasalarda deprem etkisi yarattı. Analistler piyasaları yorumladı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de başkanlık seçimini, seçim anketlerinin aksine işadamı Donald Trump kazandı. Trump'ın öne geçmesinden itibaren piyasalarda önemli dalgalanmalar yaşandı. Dolar, gelişen ülke para birimlerine karşı keskin yükseliş sergiliyor. Analistler Trump galibiyetinin piyasalara etkisini değerlendirdi.

İş Yatırım

Piyasalar allak bullak

Trump’un başkanlık yarışında sürpriz galibiyeti piyasalarda deprem etkisi yarattı. ABD ve İngiltere vadeli borsaları Brexit şoku sonrası benzeri bir tablo çiziyor.

Küresel risk iştahına duyarlı Türk hisse senetlerinin döviz sepeti cinsinden değer kaybı yüzde 5 civarı oldu. Darbe girişimindeki yüzde 9’luk kayıptan sonra görülen en sert gerilemelerden biri ile karşı karşıyayız.

Borsadaki düşüş alış fırsatı mı yoksa uzun vadeli bir ayı piyasasının devamı mı? Geçmiş verinin incelenmesi hisse senetlerindeki sert düşüşlerin bir kaç gün içinde yerini sert yükselişlere bıraktığını gösteriyor. Tarih tekerrür edere oynamak isteyenler için tarihi bir fırsat ile karşı karşıyayız.

Piyasalar kötü haberleri önce reddeder, öfkelenir, sonunda kabullenir ve iyi taraflarını görmeye başlar. Vakit kaybetmek yerine kabullenmek ve iyi taraflarını göstermeye çalışalım. Trump’ın ABD başkanı seçilmesi Türkiye için üç iyi gelişmeye kapıyı açabilir:

(1) Fed faiz artışında çok daha yavaş hareket eder
(2) ABD 10 yıllık faizleri uzun süre yüzde 2,0’nin altında kalmaya devam eder
(3) İç meselelerine odaklanan ABD Ortadoğu’yu daha az karıştırır.

Deniz Yatırım

ABD seçim sonucu ve olası piyasa etkileri

Beklentilerin aksine Donald Trump ABD başkanlık seçimini kazandı. Dün de bahsettiğimiz gibi bu sonuç piyasalar için bir sürpriz faktörü içeriyor, piyasalardaki ilk reaksiyon çok negatif. Trump'ın zaferi piyasalar için öngörülemeyen, belirsiz bir politika yapıcılığı ifade ediyor.

Trump'in korumacı ekonomik politikaları savunması ve gerekirse Fed Başkanı Yellen'i değiştirebileceğini buna iyi bir örnek. Yine dün bahsettiğimiz ve olası bir Trump zaferinde olmasını beklediğimiz piyasalarla ilgili gelişmeleri hatırlatalım:

- ABD ekonomisinde beklenen yavaşlama ile ABD Doları'nda zayıflama, ABD on yıllık tahvil faizlerinde gerileme.
- Euro, Japon yeni, altın gibi daha risksiz enstrümanlara yönelim.
- Fed'in Aralık'taki faiz arttırımını erteleme olasılığının artması.
- Başta ABD piyasaları olmak üzere dünya piyasalarında bir satış.
- Trump'in izlemeyi düşündüğü korumacı ekonomi politikalarından etkilenmesi muhtemel AB ekonomilerinde yavaşlama tehdidi ve gevşek para politikalarının uzun süre daha devam etmek durumunda olması.
- Gelişmekte olan ülkelerde başka Meksika ve Brezilya olmak üzere satış, ABD tarafından uygulanan yaptırımların kalkması ihtimaliyle Rusya'nın gelişen piyasalara göre daha iyi performans göstermesi.
- Türkiye piyasalarında ilk etapta bir satış. BIST, geçen hafta gördüğümüz 74,200 seviyelerine tekrar dönüp, daha da aşağı seviyelere sarkabilir. 72,000'nin güçlü bir destek seviyesi olduğunu düşünüyoruz.
- Ancak orta vadede a) zayıflayan dolar ve ertelenen Fed faiz arttırımları b) zayıflayan petrol fiyatları (OPEC üyeleri üretim kısıntısı ile ilgili bir anlaşmaya varmazsa) ve c) Ortadoğu'da işbirliği yapması muhtemel ABD-Rusya'nın jeopolitik riskleri bir nebze de olsa pozitif etkilemesi ile Türkiye piyasalarının performansı gelişen piyasaların üzerinde kalabilir.

Bizim Menkul Değerler

Brexit etkisini hissetirecek

Trump'ın seçimleri kazanması küresel ve yurtiçi piyasalarında önemli bir satışa işaret ediyor. Trump hem mevcut siyasi politikaları hem de gelişmekte olan ülkelere karşı bazı ekonomik politikaları değiştireceğini ifade etmişti. Trump sonrası Amerika'nın daha korumacı politikalar güdecek olması Amerika'ya ihracatı yüksek olan Asya ülkeleri ve Çin için gelecek dönem zor geçeceğine işaret ediyor. Asya borsalarında sabah saatleri itibariyle önemli bir düşüş gözlemlenirken dolar/TL 3,3 seviyelerine kadar yükseliş sonrasındaki gevşeme ile 3,20 seviyelerinden işlem görüyor.

Gelecek 2 hafta piyasalar için Brexit etkisini hissettirecek. Amerikan 10 yıllık faizlerindeki düşüş de Fed'in Aralık'ta faiz artırma olasılığının gerilediğine işaret ediyor.

Uzun vadede ne bekliyoruz?

MSCI Türkiye F/K16 çarpanı MSCI EM F/K16 çarpanına göre yüzde 37 iskontolu. İskontonun tarihi ortalamasının yüzde 11 olduğu dikkate alındığında Türkiye için son dönemde artan CDS ve piyasa volatilitelerinin bir katalizör sonrası normalize seviyeye gelmesi durumunda Türk borsası için önemli bir potansiyelin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye'nin taşıdığı riskleri dengeleyebilecek büyüme potansiyeli de dikkate alınmalı. Türk şirketlerinin 2017 net kar, net satış ve FAVÖK büyüme beklentileri EM ortalama beklentilerinin üzerindedir. TCMB'nin 2017 yılında FED'in atacağı adımlara göre pozisyon alacağını beklemekteyiz. 2017 sonunda 10 yıllık tahvil faizlerinin piyasa beklentisine paralel %10,98'in hafif üzerine çıkmasını öngörmekteyiz. Dolar/TL'nin yılın son çeyreğinde 3,05-3,10 bandında seyretmesi beklenirken 2017 sonunda 3,26 seviyesine ulaşacağı öngörülmektedir.

Meksa Yatırım

Piyasa neden olumsuz tepki veriyor?

Donald Trump, Meksika sınırına göçü engellemek adına duvar örmeyi ve yasa dışı göçmenleri sınır dışı etmek istiyordu. Ayrıca Müslümanların ülkeye girmesinin engellenmesi gerektiğini dile getiriyordu. Clinton ise ta tersi bir şekilde yasa dışı göçmenlere vatandaşlık vereceklerini belirtmekteydi.

Trump, Çin ve Meksika’dan gelecek olan mallara yüksek gümrük vergisi uygulamayı uygun buluyordu. Ayrıca Meksika ve Kanada gibi ülkeler ile yapılan ticaret anlaşmalarına da karşı tavır sergiliyordu. Clinton da ticaret anlaşmalarında düzenlemeden yana fakat Trump kadar sert bir tutumu bulunmuyor.

Trump, göreve gelmesi durumunda FED başkanı Janet Yellen’i görevden alacağını dile getiriyordu. FED’i Obama yönetiminin faydası adına faizleri düşük tutmakla suçlarken, Clinton özel bankacılık çalışanlarının FED’in yönetiminde yer almaması gerektiğini savunmaktaydı.

Trump, İran ile ABD arasında imzalanan nükleer anlaşmanın gözden geçirileceğini söylüyor Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakın bir duruş sergiliyordu. Clinton ise Rusya’ya karşı daha mesafeli bir tutum sergiliyor.

İşte bu radikal politik duruş nedeni ile Trump piyasalar tarafından belirsizlik unsuru olarak görülüyor. Dolayısıyla oldukça sert bir negatif hava oluşmuş durumda. Çok büyük bir sürpriz olmazsa seçimi kazandığını açıklanacak ve sadece ABD değil dünya için de yeni bir düzen başlayacak. Trump radikal seçim vaatlerini seçildikten sonra gerçekleştirebilir mi izleyeceğiz. Fakat özellikle Kanada – Meksika gibi ülkeler ile serbest ticaret anlaşmalarını gözden geçireceğini belirtmesi, yasa dışı göçmenlerin ülkeden sınır dışı edilmesi ve Çin ürünlerine yönelik yüksek gümrük tarifeleri uygulaması öneri ABD ve küresel ekonomi adına önümüzdeki dönemler için endişe yaratan unsurlar olacaktır.

Ziraat Yatırım

Anketler bir kez daha yanılmak üzere

ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Trump'ın önde gitmesi sonrasında anketlerin bir kez daha yanılmak üzere olduğu bir sabaha riskten kaçarak uyanıyoruz.

Bugün ekonomik veri takvimi boş. Kaldı ki veri takviminin bugün piyasa etkisi sıfır!

Turkish Yatırım

Hiç şans verilmediği için aşağıda

Tüm anketlerin tersine ABD seçimlerinde Donald Trump kazandı. 
Fiyatlamalar 'Trump kazandı' yönünde doğal olarak ama aşağıda. Sermaye piyasalarının Trump’a hiç şans vermediği görülüyor. Hiç şans verilmeyen kazanınca fiyatlamalarda olağanüstü oluyor doğal olarak.

Bu konularda ilginizi çekebilir