Dolar 3,43'ü geçti

Dolar kuru yeniden 3,43 seviyesinin üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güne sınırlı bir düşüşle başlayan dolar/TL, kapanış saatlerine doğru yaşadığı yükseliş sonrasında 3,43 seviyesinin üzerine çıktı.

ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin son günlerde zayıflamış olması ve gelişen piyasalardan yaşanan çıkışların ardından zirve seviyeyi görmüş olabileceği beklentileriyle gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı yerini daha iyimser bir seyre bırakıyor.

Dolar/TL de Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin hafta başından beri miktar zayıflamasının da desteğiyle tarihi zirvelerinin altında seyrini sürdürüyor.

Bu gelişmeler çerçevesinde hafta başından bu yana 3,40 - 3,43 aralığında hareket eden dolar kuru, bugün piyasaların kapanış saatlerine doğru yaşadığı yükselişle 3,4395 seviyesine kadar çıktı.

Kurda işlemler saat 17:50 itibariyle 3,4330 TL seviyelerinde gerçekleşiyor.

Gün içerisinde 3,6493'ü gören euro ise, 3,6380 TL'den alıcı buluyor.

İç gelişmeler baskı unsuru

Bankacılar dolar/TL'de Türkiye'ye özgü endişelerin henüz son bulmadığına dikkat çekiyorlar.

TCMB'nin geçen hafta faizlerde beklentilerin üzerinde artırıma gitmesiyle dolar/TL ilk etapta gerilemiş ancak kararın hemen sonrasında gelen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

AK Parti'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifinin oluşturduğu bahar aylarında olası bir referandum ihtimali piyasalarda soru işaretlerine neden olurken bu döneme kadar bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri bulunuyor.

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor. Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler piyasada baskı yaratıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir