Dolar 5.5 ayın zirvesinde

Fed araştırması sonrası dolarda global değer kazancıyla kur yaklaşık 5.5 ayın en yüksek seviyesini gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fed tarafından yapılan bir araştırmanın yatırımcıların faiz artışına dair beklentilerini yeniden değerlendirmelerine neden olmasıyla doların global bazda değer kazanmasına paralel dolar/TL yaklaşık 5.5 ayın en yüksek seviyesine geldi, faizler de yönünü yukarı çevirdi.

Dolar tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken, TL dünden bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.65 ile en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer aldı. TL'yi Güney Afrika Randı izledi.

Bankacılar TL'de görülen sert değer kaybının ardında yüksek cari açık ve enflasyon riskleri gibi unsurların olduğunu, teknik seviyelerin kırılmasının yükselişi daha da hızlandırdığını belirtiyor.

Dolar/TL 26 Mart'tan bu yana en yüksek olan 2.2032'ye kadar yükseldikten sonra gün sonuna doğru hafif gevşedi. Bankalararası işlemlerde 2.1960 seviyesinde yer alan Dolar/TL, serbest piyasada 2,2030 liradan günü tamamladı.

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Dolar global bazda değer kazanırken TL'nin daha kırılgan olması daha çok değer kaybı yaşamasına neden oluyor. Yüksek cari açık ve enflasyon ile büyüme beklentilerinde düşüş TL'deki kırılganlık unsurları. ABD tahvil faizlerindeki yükseliş de olumsuz yansıyor. Dolar/TL'de 2.1870 seviyelerindeki teknik seviyelerin kırılması da yükselişi hızlandırdı. Yukarıda 2.22-2.23 seviyeleri önemli" dedi.

Dolar, Fed'in yayımladığı bir araştırmanın ardından ABD tahvil getirilerindeki yükselişi izleyerek önemli para birimleri sepeti karşısında 14 ayın, yen karşısında da altı yılın zirvesini gördü.

San Francisco Fed tarafından dün yayınlanan bir araştırma, yatırımcıların Fed üyelerine kıyasla faiz oranlarının daha uzun süre düşük kalmasını ve artırımların daha yavaş gerçekleşmesini beklediklerini ortaya koydu.

Faizler yükseldi

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta son işlemde yüzde 8.92, valörde yüzde 8.95 bileşik seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge faizi, bugün spot piyasada yüzde 9.08 seviyesinden kapandı. 10 yıllık tahvil faizi bugün yüzde 9.17'ye kadar yükseldikten sonra valörde son işlemde yüzde 9.14 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta son işlemde yüzde 8.84, valörde yüzde 8.90 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi spot piyasada son işlemde yüzde 9.04 seviyesindeydi. İki yıllık tahvil faizi yüzde 9.17'ye kadar yükseldikten sonra valörde son işlemde yüzde 9.05 seviyesinde yer aldı.

Borsa yüzde 2.6  değer kaybetti

TL'nin değer kaybına paralel olarak BIST-100 endeksi günü yüzde 2.58 kayıpla kapandı. Gün içinde kademeli olarak gerileyen BIST-100  endeksi kapanışa doğru 80,000 teknik destek seviyesinin altını gördükten sonra 80,080.22 puandan kapandı. Hisse senetlerindeki düşüşe öncülük eden bankacılık hisseleri yüzde 3.85 geriledi.

BIST 100 endeksinin 81.000 desteğinin altına gerilemesi ile özellikle banka hisselerinde satışların yoğunlaştığını ve düşüşün hızlandığını aktaran analistler, 80.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu ve yarın açıklanacak GSYH verisinin takip edileceğini söylüyor.  

        

Bu konularda ilginizi çekebilir