Dolar, 6 haftanın zirvesinden geriledi

ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi getirme kararının ardından dolar küresel piyasalarda değer kaybetti. ABD ve Asya borsalarında da sert düşüşler görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından altı haftanın zirvesinden geriledi. 

Salı günü Fed Başkanı Powell'ın yaptığı "şahin" tondaki açıklamaların ardından yükselişe geçen ve dün, 19 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 90,90'da bulunan dolar endeksi, Trump'ın gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından yönünü aşağı çevirdi. Endeks, bu sabah 90,15 civarında yer alıyor.

Bu gelişmelere paralel olarak hafta içinde 3.78-3.82 aralığında oynaklığın izlendiği kur bu sabah saat 10:35'de 3.8110'dan işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.6725 ve euro/dolar 1.2260 seviyesinde yer aldı.

Borsalar sert düştü

Ek gümrük vergisi, pay piyasası tarafında ise sert düşüşlere neden oldu. ABD'de Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,68, S&P 500 Endeksi yüzde 1,33 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 1,27 geriledi.

Wall Street'deki değer kaybını takip eden Asya borsalarında da düşüşler yaşandı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Güney Kore hisselerindeki düşüş öncülüğünde yüzde 1.1 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.9 düştü. Güney Kore'nin POSCO endeksi yüzde 3 ve Japonya'nın Nippon Steel endeksi yüzde 4 geriledi.

Asya borsaları Asya borsaları "çelik vergisi" ile düştü

Gümrük vergisi New York borsasını vurduGümrük vergisi New York borsasını vurdu

Yabancı, İngiliz tahvilinden kaçtıYabancı, İngiliz tahvilinden kaçtı

"Çelik vergisi" küresel piyasaları olumsuz etkiledi

Bu konularda ilginizi çekebilir