Dolar, 8 ayın zirvesinde

Dolar/TL sekiz ayın yeni en yükseği olan 2.28 seviyesini aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın döviz satım ihale alt limitini artırıp, piyasaya sağladığı likiditeyi kısması ardından TL, cuma günü gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışırken, dolarda global bazda devam eden güçlenme eğilimi ile dolar/TL 2.28'i de aştı.

Dolar/TL dolarda küresel bazda görülen güçlenme eğiliminin devam etmesi ile TCMB'nin likiditeyi sıkılaştırmasına rağmen sekiz ayın yeni en yükseği olan 2.28 seviyesini aşarken, 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de çift haneye yükseldi.

Cuma günü saat 1758'de 2.2628/2.2632 seviyesinde olan dolar/TL bugün 2.2840'a kadar yükseldi.

Cuma günü valörde son işlemde yüzde 9.85 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 10.02'ye yükseldi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin Cuma günü döviz satım ihale tutarını artırması ve TL'yi sıkıştırması biraz daha iyi performans göstermemizi sağlamıştı fakat dolarda global güçlenme olduğu sürece kurdaki yükselişin de önüne geçmek zor. TCMB 2.25'in üzerinde bir kurdan rahatsızlık duyduğunun sinyalini verdi piyasaya. Sonuçta döviz satım ihalelerinde günlük minimum tutarın 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarılması aslında miktar olarak çok ekstra bir arz sağlamayacak. Özellikle yabancı talep zaten oldukça yüksek. Ama önemli olan miktar değil mesaj. Bugün de sıkılaştırma adımları izlenecek ancak dolardaki hareket önemli. Güçlenme devam ederse TCMB kurdaki yükselişin önüne sınırlı geçer" dedi.

Dolar ABD'de açıklanan büyüme verisinin ardından yeni haftaya yen karşısında altı yılın en yükseğine yakın seviyede başlarken, para birimleri sepeti karşısında da dört yılın yeni en yüksek seviyesini gördü. Dolar endeksi son olarak yüzde 0.1 kadar yükselişle 85.714 seviyesinde yer aldı.

ABD'de cuma günü açıklanan veriye göre, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği büyüme, daha önce açıklanan yüzde 4.2 seviyesinden yüzde 4.6'ya revize edildi.

Repo ihalesi ve döviz satım ihalelerine ilişkin açıklamalar sonra 2.2640 seviyelerinden kademeli olarak 2.2551'e kadar gerileyen dolar/TL, cuma günü kapanışta 2.2617/2.2623 seviyesindeydi. Dolar/TL bu sabah 2.2720'ye kadar yükseldikten sonra şu sıra 2.2710 seviyesinden işlem görüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir