Dolar bir anda 2,72'ye çıktı

Merkez Bankası'nın faiz kararı ve zorunlu karşılıklara ilişkin açıklamasıyla dolar 2,72'yi gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı beklentisiyle  dolar/TL tarihi zirveye yaklaşırken iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz 6 ay aradan sonra yeniden çift haneye yükseldi.

TCMB'nin faiz kararı açıklamasının ardından piyasada ilk tepki olarak dolar/TL 2.6850'den 2.72'nin üzerine çıkarken 2.7305'te yer alan tarihi zirveye de oldukça yaklaştı. TL bugün gelişmekte olan para birimleri arasında yüzde 1 değer kaybı ile açık ara en çok değer kaybeden para birimi olurken, diğer para birimleri bugün dolar karşısında yüzde 1.7 değer kazancı ile yüzde 0.3 değer kaybı arasında seyretti.

TL'deki değer kaybı böylece yılbaşından beri yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 14'ü aşarken TL ile en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "TCMB'nin faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamada herhangi bir sıkılaştırmaya gitme işareti vermemesi TL'yi olumsuz etkiledi. Açıklanan diğer önlemler ise piyasa açısından TL'yi etkileme potansiyeline sahip değiller" dedi.

Başka bir bankanın döviz masası işlemcisi ise "TCMB aslında bir önceki açıklamalarına göre pek bir değişiklik yapmış değil. Piyasa negatif ayrışmayı zayıflatacak ciddi mesajlar bekliyordu. Bunları göremiyoruz satış baskısı bu nedenden kaynaklı" dedi.

Bankacılar, PPK metninde TL'deki değer kaybına yönelik faiz artırılmasa bile önümüzdeki dönemde yapılabileceklere ilişkin net bir ifade yer almaması ve mevcut adımların etkisinin sınırlı olmasının TL'yi satış baskısı altında bıraktığına dikkat çektiler.

TCMB faiz oranlarını değiştirmese de TL cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faizi 50 baz puan artırırken, bir hafta vadeli döviz depo oranlarında ölçülü indirime gitti. Bankacılar döviz depo piyasasının 2012'den beri aktif olarak kullanılmayan bir piyasa olduğunu belirtirken, TL ZK'ların ise 50 baz puanlık artışın ise TL'ye getirebileceği desteğin oldukça sınırlı olduğuna dikkat çekiyorlar.

Bankacılar bu etkilerin TL'deki değer kaybını ve negatif ayrışmayı önlemekten uzak olması nedeniyle piyasada sert satış baskısının "beklenen bir sonuç" olduğunu belirttiler. Öte yandan TCMB'nin elinde kalan tek seçeneğin likidite sıkılaştırma adımları olacağı beklenditi ise faizlerde yükselişi beraberinde getirdi.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.87 olurken, valörde son işlemin faizi yüzde 9.89 oldu. Bugün işlem bazında en yüksek faiz yüzde 10.12 bileşik ile en son altı ay önce görülen seviyelere yükseldi. İki yıllık gösterge bileşik faiz bugün yüzde 9.85 bileşik seviyesinden tamamladı.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise spot kapanışta ortalama yüzde 8.93 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.86 oldu. 10 yıllık göstergede bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.89, valörlüde son işlem yüzde 9.20 oldu.

"TCMB kararları doları tutamıyor"

XTB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kararlarının Türk Lirası'nın değer kaybını engelleyecek görünmediğini vurguladı.

Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör yaptığı açıklamada, TCMB'nin enflasyon görünümüne ve Lira'nın yıl başından bu yana yaklaşık % 16 değer kaybetmesi sonrası politika faiz oranını sabit bırakmasının olumlu bir karar olarak algılanabileceğini belirterek, "Ancak, TCMB'nin Lira'daki yükselişe ilişkin görüş bildirmemesi ve alınan önlemlerin yetersiz olması sonrası Lira yeniden dolar karşısında değer kaybederek 2,7190 seviyesine kadar yükseldi" diye konuştu.

Güzgör, mevcut durumda TCMB'nin kararları Lira'nın değer kaybını engelleyecek görünmediğine değinerek, yeniden 2,73 seviyelerine doğru yükselişler görülebileceğini söyledi.