Dolar güne hızlı başladı

Dolar/TL kurunda bu sabah ilk işlemler 2.91'in üzerinde gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın gelecek haftaki toplantısında faiz artırımına gideceği beklentileri TL dahil tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı yaratırken, bu sabah itibariyle Çin'den gelen zayıf veriler risk iştahına olumsuz yansıdı. 

Dün gün boyunca yukarı yönlü bir seyir izleyen ve piyasaların kapanış saatlerinde 2.9130/2.9149 seviyesinde olan dolar/TL  bu sabah 2.9150/2.9160 seviyesinde. 

Dün aynı saatte 3.0364/3.0386 seviyesinde olan sepet bazında TL  bu sabah 3.0420/3.0429 seviyesinden işlem görüyor.  

Avrupa Merkez Bankası'nın geçen hafta aldığı genişleme kararları öncesi 3.05 civarında işlem gören euro/TL ise bu sabah 3.1679/3.1706 seviyesinde.  

Piyasalar bugün açıklanacak olan sanayi üretim verisi ile dış gelişmeleri izleyecek. 

Veri gündeminin yoğun olduğu haftanın kalanında yarın TCMB'nin 2016 yılı para ve kur politikası konulu toplantısı, Perşembe günü ise Ekim ayı cari açık ve üçüncü çeyrek büyüme verileri izlenecek.  

Öte yandan Rusya'nın arka arkaya açıkladığı ekonomik yaptırımlarla ilgili gelişmeler de yakından izlenmeye devam edilecek.  

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, sabah Asya borsalarında yüzde 1-2 arasında değişen oranlarda kayıplar olduğunu söyleyerek, "Bu olumsuz tablonun gün içinde Avrupa piyasalarına yayılma ihtimali kuvvetli. Başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki gidişatı yakından takip etmekte yarar var. Bu noktada kayıpların ivme kazanması küresel risk iştahını derinden etkileyebilir" dedi. 

Keresteci, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in ekonomiyi desteklemek için yakın gelecekte uygulamaya konulacak eylem planına vurgu yaptığını hatırlatarak, "Bu kapsamda ele alınacak önlemler ekonomiye yönelik genel bakış açısını bir miktar iyileştirebilir. TCMB'nin yarın duyurusunu yapacağı 2016 yılı para ve kur politikası önemli olacak. Bu sabah saatlerinde açıklanacak olan sanayi üretim rakamlarını izleyeceğiz. Gözler yurtdışı piyasalarda, kulaklar ise jeopolitik ve güvenlik riskleri olmak üzere temkinli bir seyir izleyeceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.