Dolar rekora doymadı

Bugün serbest piyasada dolar/TL 4.13'ü, euro/TL 5.11'i aşarken, sterlin/TL 5.86 zirvesini gördü...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TL varlıklarda bugün satış baskısı devam etti. Döviz cephesinde yeni rekorlar kırılırken, borsada da satış baskısı etkili oldu. 

Artan jeopolitik endişeler ve ABD yaptırımları sonrası Rusya piyasalarında yaşanan sert
kayıpları sonrası dolar/TL 4.1390'ı test ederek yeni tarihi rekor seviyeye yükseldi.

Rublenin tetiklediği değer kaybı ile TL ayrıca euro ve sepet karşısında da tarihi rekorları yeniledi.

Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer sonrası bugün de bir ara kayıpların yüzde 5'e ulaşması piyasalardaki satışı tetikledi.

Dolar/TL dün yaşanan sert yükselişin ardından bu sabah güne Çin iyimserliğiyle 4.06 civarında başladı ancak bu iyimserliği koruyamayarak 4.1390'a kadar yükseldi. Kur saat 17:58'de 4.1088 seviyesinde işlem gördü.

ABD’de ÜFE artışı beklentiyi aştıABD’de ÜFE artışı beklentiyi aştı

Tarihi zirvesini bugün 5.1176 ile test eden euro/TL ise aynı saatte 5.0752 seviyesinde seyretti.

Dolar/TL'de 4 seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş eğiliminin devam edebileceği, risk iştahında bozulma olduğunda TL gibi iç dinamikleri zayıf olan para birimlerinin daha olumsuz
etkilendiği belirtiliyor.

Piyasalar bugün gerçekleşecek Hazine ihalesini de yakından izliyordu. Ancak ihalede oluşan faizler ve ihaleye gelen talep piyasanın öngördüğünden çok da farklı olmadığı için yeni bir
etki yaratmadı.

Hazine, 2 milyar lira borçlandıHazine, 2 milyar lira borçlandı

Borsada yüzde 2'nin üzerinde kayıp var

Güne artıda başlayan Borsa İstanbul'da da satıcılı görünüm ağırlık kazandı. BIST 100, 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan 110.179 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,16 düşüşle 110.712,70 puandan tamamladı.

Rusya'da kayıplar hız kesmiyorRusya'da kayıplar hız kesmiyor

"Satış baskısı altındayız"

Ata Yatırım Araştırma Müdürü Murat Barışık, BIST 100 endeksinde 110.300 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamanın çalışacağı ve tepki alımlarının geleceği görüşünü savundu.

Murat Barışık yaptığı açıklamada, aslında genel olarak gelişmiş ülkelerde bir sıkıntı bulunmadığını, ABD ve Avrupa tarafının olumlu göründüğünü kaydederek, "Rusya'da son iki gündür yaşanan düşüş genel olarak gelişmekte olan piyasalar üzerinde, hem kur hem piyasalar üzerinde baskı yaratmakta. Biz de sabahtan beri yoğun satış baskı altındayız" diye konuştu.

Endeksin 200 günlük ortalaması olan 110.300 seviyesinde tutunma çabası gösterdiğinin altını çizen Barışık, "Gün içerisinde anlık sarkmalar olsa da 110.300 seviyesindeki 200 günlük ortalama kritik bir noktadır. Bu noktanın çok hızlı geçilmesini beklemiyoruz. Buralardan bir tepki gelmesi olasıdır. 200 günlük ortalama üzerinde bir kapanış satışları rahatlatacaktır. Şu an panik satış yaşanmakta. Ancak Borsa İstanbul'daki işlem hacmi düşük seviyede. Yoğun bir hacimle geri çekilen bir piyasa yok. 3000 puanlık düşüşe rağmen düşük bir işlem hacmi var" dedi.

Murat Barışık, tepki alımları sırasında 111.000 ve 112.500 seviyelerinin direnç noktası olarak takip edilebileceğini dile getirdi.

"4'ün üzerinde hareket sürecek gibi duruyor"

A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, dolarla ilgili yaptığı değerlendirmede, 4,0950 seviyesinin grafikte de dikkat edildiği üzere daha önce zorlanma gösteren standart sapmalardan birine denk geldiğini vurgulayarak, buna karşın USDRUB'un bugün yüzde 4,14 yukarı giderken, halihazırda zaten zayıf olan TL için yüzde 0,35’lik hareketin çok olmadığını, fakat resmin büyütülmesi durumunda ise yıl başından bu yana yüzde 7,8 yükselen dolar/TL ve yüzde 9,17 yükselen dolar/ruble'nin görüldüğünü belirtti. Taştan, "Ruble ve Türk Lirası şu anda yıl başından bu yana dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer alıyor. 4,00 üzeri hareket muhtemelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısına kadar da devam edecek gibi duruyor" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir