Dolar, TCMB sonrası düşüşte

Dolar kuru, TCMB enflasyon raporunun ardından düşüşe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL dün dar bantta bir seyir izledikten sonra bugün güne sınırlı bir düşüşle başlarken 3.50 seviyesinin hemen üzerinde seyreden kurda küresel piyasalar ve Merkez Bankası'nın açıkladığı yılın üçüncü enflasyon raporu takip ediliyor.

Dün günü 3.53'ün hemen altında tamamlayan dolar/TL, bu sabah güne 3.5188/3.8214 seviyesinden başladı. Açıldıktan sonra bir ara 3.53 seviyesine yönelen kur, TCMB enflasyon raporunun ardından erken kazançlarını geri verdi ve 3.5136 seviyesine kadar geri çekildi.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceğini ifade eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya: ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini söyledi.

Çetinkaya: "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını; 2017 yıl sonunda yüzde 8,7 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yıl sonunda ise yüzde 6,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. 2017 yıl sonu enflasyon tahminimizi Nisan Enflasyon Raporu’na göre 0,2 puan yukarı yönlü güncellerken; 2018 yıl sonu enflasyon tahminimizi ise değiştirmedik." açıklamasında bulundu.

Dolar küresel piyasalarda zayıf seyrediyor

Küresel piyasalarda dolar, euro karşısında iki buçuk yılın en düşük seviyesinden sınırlı bir yükseliş gösteriyor. Ancak ABD'deki siyasi karışıklıktan ve Fed'in bu yıl faizleri tekrar artırabileceği şüphelerinden dolayı ilerleyen günlerdeki belirsiz seyrini koruyor.

Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks, dün 3 Mayıs 2016'dan bu yana en düşük seviyesi olan 92.784'e kadar gerilemesinin ardından bugün yüzde 0.1 artışla 92.907'de işlem görüyor.

Çetinkaya: İlave parasal sıkılaştırma gelebilirÇetinkaya: İlave parasal sıkılaştırma gelebilir

 

Merkez enflasyon tahminini yükselttiMerkez enflasyon tahminini yükseltti