Dolar zayıf seyrini sürdürüyor
Dün son 5,5 ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, bugün uluslararası piyasalarda ilk işlemlerde 3.5212'den seyrediyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran'dan sonra seri faiz artırım ihtimalini neredeyse ortadan kaldıran gelişmelerle dolar zayıf seyrini sürdürürken dolar/TL de 3.50'nin hemen üzerindeki seyretmeye devam ediyor.
Dolar/TL dün en son 19 Aralık'ta gördüğü 3.50'nin altını test ettikten sonra günü 3.53 civarında tamamlamıştı.
Dolar/TL bugün sabah ilk işlemlerde 3.5235/3.5254 seviyesinden işlem gördü. Sepet bazında TL aynı saatte 3.7475/3.7497, euro/TL ise 3.9715/3.9734 seviyesinde.
Dolar endeksi Kongre'de Perşembe günü ABD'li siyasetçilerin sorularını yanıtlayacak olan FBI eski direktörü James Comey'in açıklamaları öncesi yedi ayın en düşük seviyesini gördü. Endeks yüzde 0.2 düşüşle 96.623 düzeyinde bulunuyor.
ABD basınında yer alan haberlere göre Comey, ABD Başkanı Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Mike Flynn hakkında yürüttüğü soruşturmadan vazgeçmesi için kendisine baskı yaptığı görüşmeler hakkında Kongre'ye bilgi vermeyi planlıyor. Flynn, Rus yetkililer ile yaptığı görüşmeler hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapmadığı için görevinden alınmıştı.
Dolar ABD'de Cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verisinden bu yana düşüş baskısına karşı koymaya çalışıyor. Zayıf tarım dışı istihdam verisi Fed'in Haziran ayında sonra yapacağı faiz artırımlarının öngörülenden daha yavaş gerçekleşebileceği beklentilerini güçlendirdi.
Dolar ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günkü para politikası toplantısında daha az gevşek bir duruş ortaya koyacağı beklentisiyle değer kazanan euronun yarattığı baskı altına kalıyor.
Bankacılar dolardaki bu zayıf seyre karşın dolar/TL'de önemli bir psikolojik seviye olan 3.50'nin aşağısında kalıcı bir seyir için henüz yeterli gelişme görmüyorlar. Enflasyondaki yüksek seyir, olası bir kabine revizyonu, jeopolitik endişelere yakın konumdaki olmamız nedeniyle kurda 3.50 altından başta kurumsal olmak üzere döviz talebi görmeyi bekliyorlar ve bu seviyenin altında kalıcılık şimdilik öngörmüyorlar.
ABD'den gelen başta tarım dışı istihdam olmak üzere veriler, Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenen adımlar ve ABD'de iç siyasi gelişmeler doları küresel bazda baskılamayı sürdürüyor.