Dolarda küresel düşüş

Dolar, ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde küresel piyasalarda değer kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda dolar, ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde yatırımcıların pozisyonlarını azaltmasına paralel olarak dün değer kaybetti. Uzmanlar yatırımcıların Paskalya tatili nedeniyle uzayan hafta sonu öncesinde kâr realizasyonuna gittiğini de belirtiyorlar.

Dün ABD piyasasının kapanışı itibariyle yüzde 0.7 gerileyerek 97.485'e inen dolar endeksi bu sabah 97.508'de bulunuyor. Dün yüzde 1'in üzerinde değer kazanarak 1.0886 dolara yükselen euro, bu sabah 1.0879'da işlem görüyor.

Dün akşam 2.59 civarında işlem gören dolar/TL TSİ 08:57'de 2.5861/2.5919 aynı saatte sepet bazında TL 2.6999/2.7063, euro/TL 2.8147/2.8208 seviyesindeydi.

Piyasalara yön verecek iki veri

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün tatiller nedeniyle hacimler azalacaktır. Ancak önümüzdeki dönem piyasalarda yön belirleyecek iki önemli veri var. Önce enflasyon verileri izlenecek; enflasyonun yıllık bazda yüzde 7'nin altında kalması halinde TCMB'nin faiz indirimi ihtimali yeniden gündeme gelebilir. Burada da ana belirleyici ABD verileri olacak. ABD'de faiz artışının gecikeceğini gösteren bir istihdam verisi görürsek faiz indirim ihtimalinde bile olumlu bir piyasadan bahsetmek mümkün olabilir" dedi.

Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre Reuters anketinde beklenti olarak yer alan yüzde 0.89 yıllık bazda yüzde 7.30'a denk gelirken yıllık enflasyonun yüzde 7'nin altında kalması için ise aylık olarak Mart'ta enflasyonun yüzde 0.60 ya da altında kalması gerekiyor.

Merkez'in üzerindeki baskı kalkmadı

Mevcut kur ve enflasyon seviyelerinde manevra alanı sınırlı olan TCMB'nin düşük büyüme nedeniyle üzerindeki faiz indirimi baskılarını artabileceği endişesi TL'de son dönemde yaşanan değer kayıplarında bir etken oldu. TL'deki ayrışmada bir başka etken de siyasi endişe idi. Bu hafta açıklanan teşvik paketi ise bu endişeleri kısmen azaltırken gözleri daha çok maliye politikasına çevirdi.

Reuters'ta dün yer alan bir analizde Haziran'da yapılacak genel seçim öncesi düşük faiz talebi küresel gelişmeler ve liranın sert değer kaybı nedeniyle para politikasından istediği desteği alamayan hükümetin, büyümeyi canlandırmak ve istihdam yaratmak için maliye politikasında gevşeme adımları attığına dikkat çekildi.