Dolardaki rüzgar borsayı terse çevirdi

Güne hafif alımlarla yatay bir başlangıç yapan Borsa İstanbul, doların tarihi rekorunu tazelemesiyle birlikte artan satışlar sonrasında yüzde 1'e yakın değer kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'den gelen olumsuz dış ticaret verileri ile artan büyüme endişeleri, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırımı beklentileri, yurt dışı piyasalardaki olumsuz görünüm ve dolar/TL kurundaki yükseliş Borsa İstanbul'da satıcılı bir seyir izlenmesine neden oldu.

Hafif alıcılı açılışın hemen ardından satışlarla karşılaşan Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, 77600 seviyesinden 76600 bölgesine kadar geriledi.
77000 civarında yatay seyir izleyen BIST 100, günü 76810,01 puandan (yüzde 0,84) 650,96 puan ekside tamamladı.

İşlem hacmi 4.25.160.078 TL olarak gerçekleşti.

Dolarda yeni rekor

Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini Meclis'e getirecekleri yönündeki açıklamaları ile piyasalarda dün hızlanan satış baskısı bugün de devam ederken, dolar/TL tarihi zirve olan 3.1130'u gördü.

Jeopolitik endişeler, dolardaki küresel güçlü seyir ve bugün olduğu gibi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış eğilimi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'yi baskılayan unsurlar olarak ön plana çıkmaya devam ediyor.

Bankacılar gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik satış baskısının hafiflemesi ve lokallerin 3.10 seviyesi üzerinden döviz satışlarının da desteğiyle kurun yönünü sınırlı olarak aşağı çevirdiğini ancak bunun mevcut endişelerin son bulduğu anlamına gelmediğini söylediler.

Başbakan Binali Yıldırım'ın dünkü başkanlık sistemi açıklamaları öncesi dün 3.0715 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah güne 3.09 civarında başlamıktan sonra 3.1130 seviyesini test etti.

Kur daha sonra gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik hızlı satış baskısının da hafiflemesiyle 3.10 civarına indi.

Bankacılar başkanlık konusunun referandum ile sonuçlanabilecek siyasi tartışmalara neden olması ve bu sürecin gündemi reformlardan uzaklaştırma ihtimalinin piyasalarda endişeye yol açtığını belirtiyor.

Başkanlık sistemine geçiş için anayasa değişikliği gerekirken, AK Parti'nin Meclis'te bir anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıyabilmek için gereken 330 oya ulaşmakta en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

Faizde yükseliş sürüyor

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.85 valörde son işlem yüzde 9.94 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 10.0 valörde son işlem yüzde 9.99 oldu.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.80 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 8.94, valörde son işlem yüzde 8.95 oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir