Dolar/TL tarihi rekorunu yeniledi

Bozulan risk algılaması ve Euro/Dolar paritesindeki geri çekilme nedeniyle Dolar, TL karşısında yeni zirvesini 1.90'la gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Belirsizlikler nedeniyle küresel piyasada riskli enstrümanlardan dolara kaçış devam ederken,  yurtiçinde Dolar/TL 1.90'ı gördü.

Bozulan risk algılaması ve Euro/Dolar paritesindeki geri çekilme yurtiçinde de dolara talebi artırmaya devam ediyor. Güne alımlarla başlayan dolar, TL karşısında yeni zirvesini 1.90'la gördü. Eylül ayı başında 1,7330 lira düzeyinde işlem gören doların satış fiyatı 1 ay içinde yaklaşık yüzde 10 oranında artmış oldu.

Belirsizlik ortamında paranın daha çok güvenli limanlara ve güvenli kurlara doğru döndüğünü, şu sıralarda da dünyada dolar talebi bulunduğu belirtiliyor. Dolardaki talebin Türkiye'ye mahsus bir durum olmadığına işaret edilirken, ülke ekonomisinde özellikle yurt dışıyla karşılaştırıldığında makro dengelerin son derece iyi olduğu vurgulanıyor. Özellikle bankalarda açık pozisyon riskinin olmadığı kaydedilirken, bu konuda regülasyon da olduğu, dolayısıyla bankalarda problem bulunmadığı ifade ediliyor.

Günün ilk yarısı itibariyle Euro/Dolar 1.32 sent seviyesine doğru toparlanma gösterirken, bankalararası piyasada Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.8935/1.8970 düzeyinde. Euro ise 2.5035 seviyesinde işlem görüyor.

İMKB ilk seansta yüzde 1.34 değer kaybetti

Yunanistan'ın temerrüde düşeceği beklentisinin küresel resesyon endişelerini artırması yüzünden endekslerde geri çekilme bugün de sürüyor. Avrupa'da değer kayıpları yüzde 3'e ulaşırken, ABD vadeli piyasada yüzde 0.5 civarında düşüş söz konusu.

Dış piyasalardaki bozulma nedeniyle güne 379 puan düşüşle 59.080 puan seviyesinden başlayan İMKB, yüzde 2'ye ulaşan düşüşle 58.337 seviyesini test etti. Endeks ilk seansı 797 puan ve yüzde 1.34 değer kayıpla 58.661 puandan tamamladı. Günün ilk seansında 1 milyar 47 milyon liralık işlem hacmi oluştu.

Öte yandan tahvil-bono piyasasında 15 Mayıs 2013 vadeli gösterge kıymetin bileşik getirisi yüzde 8.44 seviyesine yükselmiş durumda.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir