Dolarda EKK iyimserliği kısa sürdü

EKK'nın yeniden kur gündemi ile toplanacağı haberi ardından dün yönünü aşağı çeviren dolar kuru, EKK toplantısının iptali sonrasında 3,37'nin üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de ekonomi yönetiminin alacağı kararlar ve Merkez Bankası'nın perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ana gündem olmaya devam ediyor.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) bugün yeniden kur gündemi ile toplanacağı haberi ile yönünü aşağı çeviren dolar/TL, EKK'nın iptal edildiği haberi ile iyimserliğini nispeten kaybetti.

Cuma günü 3.4080 ile tarihi zirvesini gören kur, dün akşam saatlerinde 3.37 civarında işlem görürken piyasaların ikinci kez bugün düzenlenecek EKK toplantısına yönelik iyimser beklentilerinin de etkisiyle kur, bu sabah güne 3.35 civarında başladı.

Dolar/TL, EKK'nın iptal edildiği haberinin ardından kademeli olarak yönünü yukarı çevirerek 3,3756'ya kadar yükseldi. Bu seviyeden yeniden düşüşe geçen dolar,  saat 11:50 itibarıyla 3.3640 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise 3.5780 seviyesinden işlem görüyor.

Başbakanlık kaynakları, bugün yapılması planlanan EKK toplantısının Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul'daki Bilişim Zirvesi'ne katılacak olduğu program nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.

Bugün yapılması planlanan EKK toplantısı iptal edildiBugün yapılması planlanan EKK toplantısı iptal edildi

 Öte yandan Yıldırım İstanbul ziyareti nedeniyle bugün daha önce gündemde yer alan AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısına da katılmıyor olacak.

EKK, Cuma günü de Yıldırım başkanlığında, ilgili bakanlar ve üst düzey ekonomi bürokratlarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirmiş, toplantı sonrasında Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olduğu ve fiyat istikrarı konusunda gereken tedbirleri alacağı belirtilmişti.

Ardından bugün yine kur gündemi ile saat 1330'da bir EKK toplantısı daha gerçekleştirileceği bilgisi verilmişti. Ancak daha sonra iptal edildi.

İlk EKK'dan somut bir adım atılmaması nedeniyle piyasada iyimser bir seyir yaşanamadığını belirten bankacılar ikinci EKK'dan ise daha somut adımlar bekliyorlardı. Bu nedenle dolar/TL'de yönünü aşağı çevirmişti.

Öte yandan piyasalarda Kasım ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi ile Hazine'nin bugün düzenleyeceği 22 Kasım 2017 itfalı kuponsuz tahvilin ilk ihracı ile 1.1 milyar TL tutarındaki kira sertifikası (sukuk) ihracı takip edilecek.

PPK bekleniyor

Öte yandan Cuma günü yapılan EKK TCMB'nin piyasalar tarafından yakından izlenen Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklentileri de yeniden şekillendirdi.

Cuma günü TL'deki sert değer kayıpları ardından ankete katılan 13 ekonomistin altısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörürken, bugün sabah 09:00 itibarıyla ankete katılan 19 kurumdan 12'si 25 baz puanlık bir artış öngörüyor.