Dolar/TL yukarı hareketlendi

Dolar endeksindeki sert gerilemeye karşın Trump'ın "ticaret savaşı" açıklamalarıyla azalan küresel risk iştahı Türkiye ile birlikte gelişmekte olan ülkeleri negatif yönde etkiledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda dolarda görülen değer kaybına karşın, dolar/TL'de yükseliş yaşandı. 

ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getireceğini açıklamasından sonra 90,90 seviyelerinden düşüşe geçen dolar endeksinde aşağı yönlü seyir ABD Başkanı Trump'ın bugün attığı, "ABD neredeyse iş yaptığı her ülke ile ticarette milyarlarca dolar kaybederken, ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır" tweete ile hızlandı ve endeks 89,90'a geriledi.

Günün ilk yarısında sakin seyrin izlendiği dolar kuru ise, endeksteki sert düşüşe karşın öğleden sonra yükselişe geçti.

Gün içinde 3.8042-3.8250 aralığında dalgalanan dolar/TL gün sonunda yüzde 0,40 artışla 3.8230'da yer aldı. Euro/TL ise yüzde 0,6 yükseldi ve 4.7045'e geldi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinde de yüzde 1 civarında kayıp yaşandı ve endeks 116.500 puanın altına geriledi.

Küresel piyasalardaki gelişmeler ile yurt içinde negatif sinyallerin daha ağır bastığını ifade eden uzmanlar, Trump'ın vergi tarifeleri üzerine yaptığı açıklamaların kaygan zeminde ilerlemeye çalışan küresel piyasalarda risk algısını yeniden bozduğunu belirtiyor.

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, piyasa notunda şu değerlendirmede bulundu: "Dolar endeksi 1 gün gibi kısa süre içerisinde 90-91 bandındaki dalgalanmasını aşağı yönde kırmış durumda. Benzer şekilde riskin taşınmak istemediği bir diğer cephe de hisse senedi piyasaları. Mevcut hareket 'Amerika ve Amerikan doları riski' temasından uzaklaşmak isteyen yatırımcıların güvenli liman tercihleri kaynaklı gerçekleşmekte. Bu durumun gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde de olumsuz etkilerini görebiliriz"

Ata Yatırım Araştırma Müdürü Murat Barışık da, Trump'ın ticari konularda attığı adımlar ve yaptığı açıklamaların piyasadaki risk iştahını azalttığına dikkati çekti ve bu durumun Türkiye gibi ülkeleri etkilediğini söyledi. Barışık, "Dolar/TL'de kritik seviye 3,8250. Bu seviyenin aşılması kuru 3,85'e kadar hareketlendirir. 3,85 kırılmadan yukarı doğru agresif hareket beklemiyoruz. Genel bant hareketi 3,80-3,85 arasında devam edebilir." dedi.

Trump: Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydırTrump: Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır

Bu konularda ilginizi çekebilir