Draghi artık daha iyimser

Ekonomik verilerin toparlanmanın sağlam şekilde arttığını gösterdiğini ifade eden Draghi, aşağı yönlü risklerin daha da azaldığını söyledi. Analistler Draghi'nin konuşmalarının eskiye oranla daha iyimser olduğunu ancak yine de temkinli davrandığını ifade etti. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Banka'nın faiz kararı sonrası basın toplantısı yaptı.

ECB önlemlerinin koşullara bağlı olarak süreceğini bildiren Draghi, "Varlık alımlarımızı yeni aylık seviyemiz olan 60 milyar düzeyinde aralık sonu veya daha ileriye yönelik devam ettireceğiz. Enflasyonda kalıcı düzelme görene kadar varlık alımı devam edecek" diye konuştu. Draghi açıklanan verilerin toparlanmada güçlenmeyi teyit ettiğini belirtti.

Draghi, "Manşet enflasyonu desteklemek için oldukça ciddi derecede parasal elverişliliğe hala ihtiyaç vardır. Devam eden borçlanma şartlarımız hem hanehalkı lehine bir ortam yaratma hem de Euro Bölgesi toparlanmasına destek vermektedir. Faiz oranlarının aynı seviye veya daha düşük seyretmesini bekliyoruz. Enflasyonu hedefe yükseltmek için çok olumlu finansal koşullar gerekli" ifadelerini kullandı.

ECB faizi değiştirmedi, varlık alım programını azalttıECB faizi değiştirmedi, varlık alım programını azalttı

'Enflasyon baskısı kontrol altında'

Draghi işaretlerin, toparlanmanın sağlam şekilde arttığını gösterdiğini ifade ederek, "Ekonomiye yönelik aşağı yönlü riskler daha da azaldı. İş piyasasındaki reformlar hem istihdamı hem hanehalkını hem de özel sektörü destekleyici nitelikte. Enflasyon baskısı kontrol altına alındı" dedi.

'Çok ciddi ayarlamalar hala gerekli'

"Ekonomik büyüme yapısal reformların uygulanmasındaki gevşeklik ve bilanço ayarlamalarının hala yapılamamış olmasından kaynaklı olarak düşüşe gitmekte" değerlendirmesini yapan Draghi, "Manşet enflasyon toparlanmaya başladı, bunun kaynağı enerji fiyatları. Hizmet fiyatlarındaki düşüş enflasyon rakamında etkili oldu. Petrol fiyatları ve gelecek öngörülerine bakarsak manşet enflasyonun nisanda artmasını ve mevcut seviyesini yıl sonuna kadar korumasını bekliyoruz" diye konuştu ve ekledi: "Çok ciddi ayarlamalar hala gerekli."

Ücretlerin hala düşük seyrettiğini belirten Draghi, "Ekonomik genişleme sıkı ve kapsamlı olarak devam edecek. Özel sektör kredi büyümesinde gelişme devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'Draghi daha iyimser, yine de temkinli'

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Draghi'nin eskiye göre daha iyimser olduğunu ancak yine de temkinli durduğunu ifade etti.

Erkan, "Draghi'nin aşağı yönlü ekonomik riskleri daha sınırlı gördüğünü söylemesi, ileriye yönelik pozitiflik olarak algılandı, nitekim aynı konuşma içerisinde çekirdek enflasyonun da kademeli bir şekilde yukarı gideceğinin belirtilmiş olması önemli. Konuşmanın tonajını biraz daha şahine çekiyor bu ibare, çünkü Draghi'nin bundan önceki konuşmalarında çekirdek enflasyonun toparlanmadığını belirtmiş olması nedeniyle, çok temkinli davrandığını hatırlıyoruz" dedi.

Ahlatçı Yatırım tarafından hazırlanan piyasa bülteninde ise, "Draghi'nin daha önceki söylemlerinde oranla daha ılımlı bir tonda gerçekleşen basın toplantısında enflasyon görünümünde istenen seviyeler yakalanana kadar parasal genişleme programını sürdüreceği görüşü hakim" ifadeleri yer aldı.