Draghi: Avrupa'nın refahı tehlikede

ECB Başkanı Draghi, AB'deki reform iştahındaki azalmanın kıtanın refahını tehlikeye attığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, popülizmin ve AB ülkelerinde reform iştahındaki azalmanın, Avrupa'nın entegrasyonunu tehdit ederek kıtanın refahını tehlikeye attığını ve gelirlerde düşüş riski yarattığını söyledi.

Draghi, ECB'nin uyguladığı süper kolaylaştırıcı politikayla hükümetlere zaman kazandırdığını, buna rağmen reform çabalarının zayıfladığını söyledi.

Draghi, verimlilik büyümesinin hâlâ zayıf, inovasyonun düşük olduğu ve nüfusların yaşlandığı da göz önüne alındığında, bunun ciddi bir kaygı nedeni meydana getirdiğini belirtti.

Madrid'de dün bir konuşma yapan Draghi, "Para politikası, hükümetlere gereken yapısal reformları gerçekleştirmeleri için destek ve alan sağlıyor. Bu kullanılması gereken bir fırsat penceresidir" dedi.

Euro Bölgesi'nde işsizlik 7 yılın dibindeEuro Bölgesi'nde işsizlik 7 yılın dibinde

Sağlığa kavuşturmak ulusal hükümetlere düşüyor

Draghi'nin, gelecek hafta ekonomiyi desteklemek için tahvil alımlarının büyüklüğü ve zamanlaması gibi bir dizi aracı ve çerçeveyi değerlendireceklerini söylemesi ise, bankanın kolaylaştırıcı politikalarına son vermeye niyetli olmadığının işareti olarak algılandı.

Ne var ki bu politika, sadece zayıf büyümenin kökleşmesini engelleyebilir. Avrupa'da 10 yıla yakın süredir devam eden ekonomik krizden sonra artık ekonomileri sağlığa döndürmek ulusal hükümetlere düşen bir görev.

Euro bölgesi büyümesi, 2016'da gösterdiği zayıf yüzde 1.7 performansından sonra gelecek yıl daha da yavaşlayabilir. Çünkü ECB elindeki cephaneyi neredeyse tüketmiş bulunuyor ve ulusal hükümetlerin pek yardımcı olduğu da söylenemez.

Avrupa'da siyasetin görünümünü değiştiren hareketler arasında İngiltere'nin Brexit kampanyasını sürükleyen UKIP partisi ve Fransa'da AB'ye karşı referandum isteyen Ulusal Cephe partisi var.

Ekonomiyi tehdit eden tehlikeli döngü

Avrupa'nın doğru yolda olmadığını söyleyen Draghi, verimlilikteki büyümenin yaşlanan nüfusun yarattığı gerilemeyi karşılamaya ancak ucu ucuna yettiğini belirtti. Draghi'ye göre bu, gelirlerin düşmesine yol açan bir risk. Bu da ekonomi için tehlikeli olabilecek bir döngü demek.

Draghi, "Nüfusun yaşlanması, kişi başı üretimde bariz bir düşüş yaratacak. Yapısal reformlar konusunda birlikte çaba gösterilmezse, euro bölgesindeki kişi başı gelir büyümesi duraklayabilir, hatta gerilemeye bile girebilir" dedi.

ECB Başkanı, bazı önlemler hoşnutsuzluk yaratsa da, hükümetlerin inovasyonu desteklemeleri, teknolojik ilerleme yaratmaları, daha çok nüfusa iş bulmaları ve yeni şirketlerin piyasaya girmelerini kolaylaştırmaları gerektiğini söyledi.

ECB'nin gelecek hafta Frankfurt'ta yapacağı toplantıda, büyüme ve enflasyonu yükseltmek için teşvik önlemlerinin süresini uzattığını açıklaması bekleniyor.

Ancak Banka'yı eleştirenler, yıllardır uygulanan teşvik politikalarının artık sınıra dayandığını, dolayısıyla aynı yolda devam etmenin büyümeye hiçbir katkı yapmayacağını söylüyorlar.