ECB, Enflasyon ve büyüme tahminlerini değiştirdi

ECB, petrol fiyatlarındaki zayılık nedeniyle 2017, 2018 ve 2019 için enflasyon tahminlerini düşürürken, aynı tahmin dönemleri için GSYH büyüme beklentilerini ise yükseltti. Ekonominin beklenenden hızlı büyüdüğünü bildiren ECB Başkanı Draghi, risklerin genel olarak dengeli olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bu ayki toplantısında faiz oranlarını ve varlık alım programını değiştirmedi. Toplantı sonrası ECB Başkanı Mario Draghi açıklamalarda bulundu.

Draghi, faiz oranlarının parasal genişlemenin sonuna kadar cari seviyelerde kalmasını beklediklerini bildirdi.

"Ekonomi beklenenden daha hızlı büyüyor" diyen Draghi, enflasyonu hedefe doğru yükseltmek için çok olumlu finansman şartlarının gerekli olduğunu söyledi. Draghi, Euro Bölgesi büyüme görünümü için risklerin genel olarak dengeli olduğunu ifade etti.

Mario Draghi, çekirdek enflasyon için "Bastırılmış olmaya devam ediyor" değerlendirmesini yaparak, "Ekonomik büyüme henüz daha güçlü enflasyon dinamiklerine aktarılmış değil. Hala çok önemli derecede parasal genişlemeye ihtiyaç var" diye konuştu.

'Cansız reform hızı büyüme görünümünü düşürüyor'

Draghi, "Anketler güçlü genele yaygın büyümeye işaret ediyor. İstihdam artışları reel ekonomiyi destekliyor. Cansız reform hızı büyüme görünümünü düşürüyor" açıklamalarını yaptı.

"Hiçbir yönetim konseyi üyesinden yapılan açıklamaya muhalif sözler duymadım" şeklinde konuşan Draghi, "Politika açıklamasında yapılan değişikliklere muhalefet eden üye olmadı. Politika açıklamasının dili üzerinde oylama yapmadık" dedi. 

'Varlık alım programından çıkışı tartışmadık'

Mario Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Draghi, daha önceki toplantı metinlerinde yer alan "daha düşük faiz oranları" ile ilgili referansın bu ayki metinden kaldırılmasının Yönetim Konseyinde oylamaya tabi tutulmadığını ifade etti.

Yönetim Konseyi toplantısında varlık alım programından kademeli çıkışın tartışılmadığını vurgulayan Draghi, gerekmesi durumunda varlık alım programını büyüklük ve süre açısından artırmaya hazır oldukları mesajını verdi.

Draghi, mevcut durumda varlık alım programının sorunsuz şekilde devam ettiğini ve programın gücüne güvendiklerini vurguladı.

Büyüme tahmini yükseldi, enflasyon tahmini düştü

ECB Başkanı Mario Draghi, bankanın üç ayda bir yayımladığı Euro Bölgesi enflasyon ve gayrı safi yurtiçi hasıla tahminlerini ise şu şekilde açıkladı:

- ECB'nin 2017 ekonomik büyüme tahmini yüzde 1.9 (Mart tahmini: yüzde 1.8)

- ECB'nin 2018 euro bölgesi büyüme tahmini yüzde 1.8 (Mart tahmini: yüzde 1.8)

- ECB'nin 2019 euro bölgesi büyüme tahmini yüzde 1.9 (Mart tahmini: yüzde 1.6)

- ECB'nin 2017 enflasyon tahmini yüzde 1.5 (Mart tahmini: yüzde 1.7)

- ECB'nin 2018 enflasyon tahmini yüzde 1.3 (Mart tahmini: yüzde 1.6)

- ECB'nin 2019 enflasyon tahmini yüzde 1.6 (Mart tahmini: yüzde 1.7)

Draghi, tahminlerin petrol fiyatları nedeniyle değiştiğini söyledi. 

ECB faize dokunmadıECB faize dokunmadı