Dünya borsalarına İMKB üzerinden erişilebilecek

İMKB Başkanı Turhan, Türkiye'deki yatırımcının dünya borsalarına İMKB üzerinden erişebileceğini belirterek, gelişen borsalarla işbirliklerini geliştireceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, New York, Frankfurt ve Roma gibi dünyanın önce gelen borsaları ya da Kazablanka, Kahire, Beyrut, Amman, Bakü, Kore, Malezya, Tayland gibi gelişen borsalarla işbirliğini geliştireceklerini belirterek, "Türkiye'deki yatırımcı bu borsalara İMKB üzerinden erişebilecek. Bunu da hazırlanan bir teknoloji platformu sağlayacak. Platform, yakın coğrafyadaki ülke borsalarına da İMKB üzerinden, dünyanın önde gelen borsalarına ulaşma imkanı sağlayacak" dedi.

Turhan, İstanbul Ticaret Odası'nın haftalık ekonomi gazetesi İstanbul Ticaret'e yaptığı açıklamada, İMKB'nin yeni yol haritasına ilişkin bilgi verdi.

İMKB'nin 1992 yılından bu yana Sermaye Piyasası Kanunu'ndaki en kapsamlı değişiklikleri beklediğini belirten Turhan, yeni kanun ve uygulamalarla atak yapmak için gün saydığını, yeni kanun ile birlikte uluslararası normlar ve AB direktiflerinin hayata geçirilmiş olacağını söyledi.

Turhan, böylece dünyanın gelişmiş menkul kıymet borsaları gibi, İMKB'nin de anonim şirket olmasının yolunun açılacağını ve bu kanun ile ilk kez güçlü bir dayanağa kavuşacak olan İMKB'nin sınıf atlayacağını vurguladı.
Dünyadaki borsaların kar odaklı işletmelere dönüştüğüne dikkati çeken Turhan, "Şu anda bir birlik, bir kooperatif gibiyiz. İstanbul Ticaret Borsası ile benzer bir yapımız var. Üstelik onlar mesleki kuruluşlar olduğu için, kamu kısıtlamalarına uymak zorunda değil. Ama İMKB'nin böyle bir zorunluluğu da var. Dünyanın gelişmiş borsaları gibi İMKB de bir şirket olacak. Bundan sonra da özelleştirmenin ve halka arzın yapılması gündeme gelecek. Bu tabii ki o andaki piyasa şartlarına da doğrudan bağlı" diye konuştu.

"Tek pazar yeri dönemi"

Turhan, İMKB'nin değişim hareketi içinde, piyasaların dikey entegrasyonunun da bulunduğunu, bu yolla sermaye piyasalarındaki araçların tek bir platformda toplanacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tek bir erişim noktası üzerinden, aynı teknolojiye sahip bir sistem içinde, ürünlerin alınıp satılmasına izin verecek bir yapılanma kuracağız. Takasbank'taki aynı müşteri hesabından, her türlü menkul kıymet alınıp satılabilecek. Tarımsal ürünlerden kıymetli madenlere kadar her türlü varlık grubu için menkul kıymet araçlarının alınıp satılması İMKB'deki likiditeyi önemli ölçüde artırır. Almak istediğiniz her sermaye piyasası aracı için farklı bir teknoloji kullanımı, farklı bir erişme noktası, farklı bir takas ve saklama hesabı açtırmak zor bir iş. Bu işlemlerin tümü tek bir pazar yerinde yapılacak."

"Ticari ürünler borsaya geliyor"

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, ticari ürünlerin de borsaya gireceğine dikkati çekerek, "Şu anda ürün çeşitliliğimiz az. Ama kısa sürede yeni ürün çeşitlerimiz olacak. Varlığa dayalı menkul kıymetler gelişiyor. Sukuk, yani kira sertifikaları yakında işlem görecek. Diğer sermaye piyasası araçları piyasaya girecek. İlgili piyasalarla anlaşma sağlanabilirse, ticari ürünler de çeşitlerimiz arasına girecek" dedi.

"Hedef bölgenin en güçlü borsası olmak"

Ortadoğu, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri'nin en güçlü borsası olmayı hedeflediklerini belirten Turhan, dünya ülkelerinin bu ülke borsalarına, bu ülke borsalarının da dünyaya İMKB üzerinden ulaşmalarını istediklerini söyledi.

Turhan, şunları kaydetti:
"New York, Frankfurt ve Roma gibi dünyanın önce gelen borsaları ya da Kazablanka, Kahire, Beyrut, Amman, Bakü, Kore, Malezya, Tayland gibi gelişen borsalarla işbirliğimizi geliştireceğiz. Buna göre Türkiye'deki yatırımcı bu borsalara İMKB üzerinden erişebilecek. Bunu da hazırlanan bir teknoloji platformu sağlayacak. Platform, yakın coğrafyadaki ülke borsalarına da İMKB üzerinden, dünyanın önde gelen borsalarına ulaşma imkanı sağlayacak."
İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Borsada hisseleri işlem gören şirketlerin piyasa değerlerinin milli gelire oranının yüzde 25'ler seviyesinde olduğunu, önümüzdeki 4 yıl içinde bu oranı milli gelirin yüzde 80'ine getirmek amacında olduklarını söyledi. Turhan, bunun yaklaşık 1 trilyon liralık artış anlamını taşıdığını kaydetti.

"374 şirketten bin şirkete çıkaracağız"

Şubat sonu itibariyle İMKB'de işlem gören şirket sayısının 374 olduğunu, hedeflerinin bunun en az bine çıkarmak olduğunu dile getiren Turhan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında 28 tane, en büyük 1000 şirketi arasında ise 127 şirketin İMKB'ye kote olduğunu belirtti.
Turhan, bu sayıları artırmak istediklerini belirterek, 1 milyon 500 bin yatırımcı sayısının da çok düşük olduğunu söyledi.

"Borsaya açılmak isteyen KOBİ'lere KOSGEB'den 100 bin lira destek"

İbrahim Turhan, borsaya açılmak isteyen KOBİ'lere KOSGEB'in 100 bin lirayı bulan bir katkı sağladığını belirtti.
Gelişen İşletmeler Piyasası'nın (GİP) tüm KOBİ'lere açık olduğunu ifade eden Turhan, "Böylece KOBİ'lerin piyasa danışmanlığı başta olmak üzere, bağımsız denetim kuruluşlarından alacakları hizmetler ile SPK ve İMKB'ye ödenecek kabul ve kayıt harçlarının yüzde 75'ini KOSGEB karşılıyor. Geri ödemesi de yok. Yani hibe. Danışman şirketler KOBİ'lere halka arz sürecinde, tüm yapısal dönüşümlerinde yardımcı oluyor" dedi.
Turhan, iki yıl önce daha fazla şirketin borsa ile tanışması için Halka Arz Seferberliği başlatan İMKB'nin bu konuda daha çok yol alması gerektiğini vurgulayarak, "2001'den 2011 sonuna kadar borsaya kote olan şirketlerin neredeyse yüzde 50'si bu seferberlik ile geldi" dedi.

(AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir