ECB, faize ve varlık alım programına dokunmadı

Avrupa Merkez Bankası, beklenildiği gibi faizde değişikliğe gitmedi. ECB aylık 60 milyar euro değerindeki varlık alımı programını da aynı seviyede bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı. ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -0,40, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak korudu. Piyasa beklentisi de mevduat ve marjinal faiz oranının değişmeyeceği yönündeydi.

Faiz kadar merakla beklenen bir diğer gündem ise bankanın varlık alım programında indirime gidip gitmeyeceği idi. ECB, 60 milyar euro değerindeki varlık alım programını da dokunmadı.

Analistler bankanın ekim ayında gerçekleştireceği bir sonraki toplantısında varlık alım programının 40 milyar euroya düşürülmesini bekliyor.

ECB'den yapılan yazılı açıklamada, "Standard olmayan para politikası tedbirlerine ilişkin olarak, Yönetim Konseyi net varlık alımlarının, Aralık 2017 sonuna kadar veya gerektiğinde sonrasında cari aylık 60 milyar euro seviyesinde devam edeceğini teyit etti" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, görünümün daha az olumlu hale gelmesi veya finansal şartlar enflasyonda sürdürülebilir bir patikaya doğru daha fazla ilerleme ile tutarsız hali gelmeleri durumunda varlık alım programının büyüklüğünü ve/veya süresini artırmaya hazır olduğu da vurgulandı.

Karar öncesi 1,20 sınırında bulunan euro/dolar paritesi, açıklama sonrası önemli bir değişim göstermedi. 

Draghi: Hala önemli miktarda teşviğe ihtiyaç varDraghi: Hala önemli miktarda teşviğe ihtiyaç var