ECB tutanaklarında gevşemeden çıkış sinyali

ECB, tahvil alım taahhütünün Yönetim Konseyi sonuç bildirgesinden çıkarılması için kapıyı araladı. Alman devlet tahvil getirileri 18 ayın zirvesine çıkarken, Avrupa borsalarında satışlar arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 7-8 Haziran'da yapılan Yönetim Konseyi toplantısının bugün yayınlanan tutanakları, ECB üyelerinin Yönetim Konseyi toplantısı sonrasında yapılan açıklamadan, tahvil alımlarının gerektiğinde uzatılabileceği veya artırılabileceği ifadesini çıkarmak konusunda kapıyı araladıklarını ortaya koydu.

Tutanaklara göre ECB üyeleri 7-8 Haziran toplantısında, para politikasında gevşeme eğiliminin devam ettiğine dair ifadeyi bildirden çıkarmayı tartıştılar. Ancak üyeler, Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın henüz daha yüksek enflasyona yol açmamış olması nedeniyle ifadeyi değiştirmeme kararı aldılar. Ancak üyeler, tahvil alımlarına ilişkin taahhütün gelecek toplantılarda gözden geçirilebileceğini ifade ettiler.

Tutanaklarda, "Eğer enflasyon görünümüne güven daha da iyileşir ise, parasal gevşemeyi gerektiğinde artırma eğilimi, yargısı gözden geçirilebilir" ifadelerine yer verildi.

Alman devlet tahvil getirileri 18 ayın zirvesine çıktı

Alman devlet tahvil getirileri, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alımlarını artırma taahhütünden vazgeçmeye açık kapı bırakmasının ardından 18 ayın en yüksek seviyesine yükselirken, euro da değer kazandı.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.35 yükselişle 1.1398 seviyesine çıktı.

Yurtiçinde ise Euro/TL bugün 4.1486 seviyesine kadar yükseldikten sonra 4.13 seviyesinde dengelendi.

Avrupa borsaları satıcılı

Avrupa borsaları ise 11 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi tutanakların ardından yüzde 1.1 gerileyerek 11 haftanın dip seviyesini gördükten sonra yüzde 0.8 ekside yer aldı. Endeskteki tüm alt sektörler gerilerken euro bölgesi lokomotif hisseleri de 11 haftanın en düşük seviyesinde bulunuyor. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi ise yüzde 0.5 ekside.