En çok tercih edilen tasarruf aracı hangisi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, küresel gelişmelere bağlı olarak faizlerin hızlı arttığı ve belirsizliklerin devam ettiği ikinci çeyrekte, en çok tercih edilen tasarruf aracının yüzde 46 pay ile TL vadeli hesap olduğunu söyledi.

Bankanın, Sabancı Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdiği "Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın ikinci çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Uygun, ikinci sırada tercih edilen tasarruf aracının da yüzde 14 ile yastık altı nakit olduğunu kaydetti.

Araştırmaya göre, ilk çeyrek sonuçlarında ise TL vadeli hesabı tercih edenlerin oranı yüzde 26, yastık altı nakdi tercih edenlerin oranı da yüzde 18 olarak gerçekleşmişti.

Uygun, özellikle TL vadeli mevduat tercihindeki artışın, dış oynaklıklara karşı Türkiye’de bankacılık sisteminin istikrarın korunması açısından oynadığı önemli rolün bir göstergesi sayılabileceğini ifade etti.

Türkiye'de kentsel yerleşim yerlerinde 18 yaş ve üstü bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemeyi amaçlayan araştırmada, 26 ilde her ay tesadüfi seçilen 800 kişi ile görüşülüyor.

Uygun ayrıca, bankanın tasarrufları teşvik etmek üzere oluşturduğu 'turuncu hesap'ta toplam 700,000 kişiye ulaştıklarına da değinerek; bu hesaplarda 2011 yılından bu yana ücret komisyon almayarak müşterilerin toplam 120 milyon lira tasarruf sağladığını söyledi.

Araştırmanın sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren de, 2013 ikinci çeyrekte tasarruf etme oranının önceki çeyreğe kıyasla bir puan üzerinde artarak yüzde 10.9'a çıktığını söyledi.

Geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu çeyrekte de gelir yetersizliğinin en önemli tasarruf kısıtlayıcı faktörlerden biri olduğunu belirten Dağdeviren, "Önceki çeyrekte olduğu gibi son çeyrekte de tasarrufu olmayanların yaklaşık üçte biri gelecekte tasarruf yapmayı planladığını söylüyor. En önemli tasarruf nedeni 'ilerideki özel harcamalar' olarak dikkat çekiyor. En fazla tercih edilen tasarruf aracı olarak vadeli hesap önce çıkıyor" diye konuştu.