Ertem: Bankalar 'KGF kullandırdık biraz soluklanalım' diyor

KGF ile ihracat rakamlarında büyük iyileşme yaşandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, "Bankalar 'KGF kullandırdık biraz soluklanalım' diyor, böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, bankaların 'Kredi Garanti Fonu kredilerini yoğun bir şekilde kullandırdık şimdi biraz soluklanma zamanı şeklinde bir anlayış içinde olmaması gerektiğini belirterek sektörün yüzde 15-16 kredi genişlemesine odaklanması gerektiğini söyledi.

Ertem TRT Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamada, reel sektörün finansmanda yaşadığı sorunlara ilişkin hükümetin bazı adımlar attığına önümüzdeki dönemde de bu adımların devam edeceğine değinerek, "Reel sektörü sadece banka sistemi üzerinden değil mali piyasalar üzerinden finanse etme anlayışı devreye girecek, bununla ilgili düzenlemeler başladı" dedi.

Ertem düzenlemeye örnek olarak finansman giderleri nedeniyle dönem kârı elde edemedikleri için Borsa İstanbul'da işlem göremeyen şirketlerin halka arzına yönelik düzenlemeyi gösterdi ve önümüzdeki günlerde de ekonomideki düzenlemelerin "buna dönük" olacağını belirtti.

Ertem "Hem mali piyasaları derinleştirmek, hem de reel sektörü sadece bankalara sıkıştırmama anlamında düzenlemeler gelecek" dedi.

Türkiye'de en yüksek vergiyi bankalar ödüyor

Gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bankacılık sektörünün kar seviyelerinin kabul edilebilir olmadığına ve faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğine ilişkin yorumlarına katılıp katılmadığına ilişkin bir soruya ise Ertem şöyle yanıt verdi:

"Yüksek faiz bankaların da düşmanıdır, faizleri yükselterek mevduatları toplayalım anlayışı yanlıştır ve çıkmaz bir sokaktır. Sağlıklı kredi genişlemesi, ekonominin sağlıklı büyümesi ve bankaların kaynaklarını üretim odaklı alanlara plase etmesi gerekiyor; böylece faizler aşağı inmeye başlar."

Ertem gazetecinin bankaların "yüksek kar elde ettiği görüşüne katılıyor musunuz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'de en çok vergi ödeyenlere baktığımızda bir kamu kurumundan sonra en çok vergi ödeyenlere baktığımızda en yüksek vergiyi ödeyen kurumların başında bankalar geliyor. ABD'ye baktığımızda ki bu ülke finans sisteminin dünyada en derin olduğu ülkelerden. Burada silikon vadisi sonra sanayi şirketleri bankalar bunların arkasından geliyor. Burada bir gariplik var. Bunu düzeltmemiz lazım. Burada çarpıklık var bunu düzeltmemiz lazım" dedi.

Ertem açıklamalarında ayrıca Kredi Garanti Fonu'nun sağladığı kefalet ile verilen kredilerde yavaş yavaş geri dönüşlerin başladığını NPL oranının yüzde 2.5-3 civarında öngörüldüğünü bu seviyenin üzerinde NPL'in "kesinlikle" olmayacağını söyledi.

Türk Eximbank, ihracat desteğini yüzde 38 artırdıTürk Eximbank, ihracat desteğini yüzde 38 artırdı