Euro ve dolar sakinleşti

ECB'den gelen açıklamalar sonrasında dün oldukça hareketli bir gün geçiren euro ve dolar, bu sabah sakin bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından gelen haber akışının dün piyasalarda dalgalanma yaratması ardından dolar/TL ve euro/TL sakinleşirken, piyasalar bugün de dış piyasalardaki haber akışı ile risk iştahının seyrini izleyecek.

Dün akşam saatlerinde 3.9870/3.9889 seviyesinde olan euro/TL, bu sabah 3.9945/3.9978; dün aynı saatte 3.5171/3.5185 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 3.5025/3.5050 seviyesinde bulunuyor.

Dün 3.7522/3.7534 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 3.7486/3.7518 seviyesindeydi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin önceki gün yaptığı ve parasal genişlemenin sonuna gelindiği şeklinde algılanan açıklamaları önce gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahında azalmaya neden olurken, dün ECB kaynaklarından bu açıklamaların yanlış anlaşıldığı yönünde gelen haberler risk iştahının tekrar toparlanmasını sağladı.

ABD Doları, dünyanın önde gelen merkez bankalarının yalnızca ABD için değil küresel olarak gevşek para politikası döneminin sona yaklaşıyor olabileceği sinyallerini vermesi üzerine yılın en düşük seviyelerine yakın bir seyir izledi.

ECB'nin ardından İngiltere ve Kanada merkez bankalarından gelen önümüzdeki dönemde olası faiz artışlarına yönelik açıklamalar yatırımcıların para politikası sıkılaştırması konusunda izlenecek tek oyuncunun Fed olmayacağını göstermesiyle dolara olan destek de eridi.

Öte yandan ECB yetkililerinin Draghi'nin önceki günkü açıklamalarının piyasalardaki etkisini kontrol altına almaya çalışsalar da euronun dolar karşısında bir yılın zirvesine çıkmasını engelleyemediler.

Önümüzdeki dönemde piyasalar ECB'nin izleyeceği politikaları anlayabilmek için ECB tarafından gelecek haberleri yakından izliyor olacak.

Ahlatçı Yatırım'ın bu sabahki notunda Draghi sonrası meydana gelen hareketliliğin bir nebze yön değiştirmesi ile geri çekilen kurda 3.50 seviyesinde fiyatlamaların sürdüğü belirtilerek, "ABD'de açıklanan Askıdaki Konut Satışları verisindeki negatif görünümünün doları zayıflatarak kurdaki geri çekilmelere destek olduğu görülmekte. Kurun teknik görünümünde kritik 3.50 desteği olası yön değişimi açısından önemle takip edilebilir. Ancak tekrardan alıcıların yoğunlaşması durumunda 3.52 aşılması gereken ilk direnç seviyesi olarak ön plana çıkıyor" denildi.

Yurtiçinde bugün saat 10:00'da ekonomik güven endeksi, saat 11:00'de ise turist sayısı açıklanacak. Yurtdışında ise saat 15:00'de Almanya TÜFE, saat 15:30'da ABD GSYH ve işsizlik maaş başvuruları açıklanacak.