Euronun birkaç haftası kaldı!

Euronun birkaç hafta içerisinde dolar ile eşitleneceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) başlattığı devlet tahvili alımlarının ardından değer kaybını aralıksız sürdüren euro, dolar karşısında 12 yılın yeni dip seviyesini gördü.

Euro, bugün dolar karşısında 1.0505 ile Mart 2003'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

Euroda değer kaybının devam etmesi ise piyasada euro/dolar kurunun en son 2002 yılında gördüğü 1 düzeyine ineceği beklentisini güçlendirebilir.

Euronun yıl başından bu yana dolar karşısındaki kaybı yüzde 13’ü bulurken, geçen yıl mayıs ayından bu yana kaybı ise yüzde 35’i geçti. 

Societe Generale ve Intesa hızlı düşüş bekliyor 

Eurodaki hızlı düşüş, dolar ile ne zaman eşitleneceğine dair senaryoların yeniden yazılmasına neden oluyor. Birkaç ay öncesine kadar 2016 ya da 2017’yi işaret eden uzmanlara göre pariteyi yakalamaya artık çok az zaman kaldı. 

Bazı uzmanlar bu yaz euro ile doların eşitleneceğini öngörürken, İtalyan Intesa Sanpaolo Banca IMI’nin FX Satışları Başkanı Marco Salcioli, "Euro, dolar ile parite seviyesine oldukça hızlı gelecek. Önümüzdeki bir-iki ay içinde bunun gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi. 

Franklin Templeton’dan David Zahn, 1 euro=1 dolar bekletisini gelecek yıldan çok öncesine çektiklerine belirttti. 

Fransız Societe Generale kıdemli stratejisti Sebastian Galy, CNBC’ye yaptığı açıklamada, 1.05’e doğru giden paritenin birkaç hafta içinde eşitleneceği tahmininde bulundu. Deutsche Bank stratejistleri ise yayınladıkları notta, euronun dolar karşısında yıl sonunda 1.00 seviyesine, 2016’da 90 sent ve 2017’de 85 seviyesine geleceğini öngördüler. 

Farklı görüşte olanlar da var

UBS’den Stephen Freedman ise farklı görüşte. Euronun parite seviyesine gelse bile, oralarda fazla kalmayacağını savunan Freedman,”FX piyasaları QE’yi izliyor. Ancak yakında bu haber eskiyecek ve piyasalar Avrupa’daki canlanmaya odaklanacak. Euro dolar karşısında tekrar 1.10 seviyesinin üzerine çıkabilirse, dolar ile eşitlenmesi beklentisi camdan dışarı uçup gidecek" diyor.